Se alla

Debatt: Det ska inte vara så svårt att parkera vid Lasarettet i Enköping

Det ska inte vara svårt att parkera. Men för personer med rörelsehinder vid Lasarettet i Enköping är det alldeles för svårt, för det finns tyvärr brister i utformningen av parkeringsplatserna.

Lördag 30 mars 2024

Det ska inte vara svårt att parkera. Men för personer med rörelsehinder vid Lasarettet i Enköping är det alldeles för svårt, för det finns tyvärr brister i utformningen av parkeringsplatserna.

Dessa parkeringar uppfyller helt enkelt inte de allmänna råden från Boverket eller motsvarande krav som exempelvis ställs i Uppsala kommun. Fyra av sex parkeringar har en lutning som överstiger Boverkets rekommendationer som kan innebära en utmaning och till och med utgöra en säkerhetsrisk för personer med rörelsehinder. Detta förvärras under vintermånaderna när det kan ske mycket snöfall med att den branta lutningen och bristen på halkfri beläggning gör det ännu svårare att ta sig fram.

Det är också under all kritik att en av parkeringsplatserna också tjänar som en avlastningsplats för varutransporter. Ibland är den helt enkelt upptagen av lastbilar. Och för att komma till den så måste man backa in med fordonet eftersom den naturliga infarten till den är enkelriktad. Både besvärligt och riskfyllt.

Till sist så behöver det också vara enkelt och tydligt att hitta en parkeringsplats på lasarettsområdet. Men tyvärr brister det här också. Lasarettets karta på hemsidan ger inte tydliga indikationer på var dessa parkeringar finns. Det behövs ökad tydlighet och information för besökare om var man kan ställa bilen.

Liberalerna tycker därför att vi behöver rätta till problemen med parkeringsplatserna för rörelsehindrade vid lasarettet vilket är anledningen till att vi har lämnat in ett förslag till Region Uppsalas Fastighet- och servicenämnd. Det ska vara en grundläggande princip att alla, oberoende av förutsättningar, har möjlighet att nyttja vården vid Lasarettet i Enköping.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd i Region Uppsala
Oscar Matti (L), ledamot i Fastighet- och servicenämnden i Region Uppsala
Svante Forslund (L), gruppledare för Liberalerna i Enköping