Se alla

Debatt: Skattebetalarnas pengar måste hanteras varsamt

Politik och verksamheter måste alltid göra avvägningar.

Lördag 16 september 2023

Jan Hardén skriver (UNT 31/8) att Region Uppsalas primära uppdrag inte är att spara pengar. Vi delar den bilden. Med det sagt så går det inte att komma ifrån det faktum att vi har en ändlig summa skattemedel som ska räcka till mycket. Regioner och kommuner är dessutom enligt lag skyldiga att budgetera på ett sätt där inkomsterna är större än utgifterna och ett eventuellt underskott ska återställas inom tre år.

För att kunna leverera vård på både kort och lång sikt är det nödvändigt att skattebetalarnas pengar hanteras med stor varsamhet och respekt. Politik och verksamheter måste alltid göra avvägningar och bedöma vad som är prioriterat och effektivt för att kunna möta medborgarnas behov av vård. På så vis skapar vi förutsättningar att möta sämre tider när skatteunderlaget viker eller när vi, likt nu, befinner oss i en samhällsekonomiskt svår tid.

Brist på utbildad personal, köer, en växande befolkning och ett ökat vårdbehov är exempel på hur vården brottas med stora utmaningar. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att de flesta får vård i tid, att vården håller hög kvalitet och att det ständigt sker förbättringar. Detta syns även i internationella jämförelser där Sverige placerar sig på en femteplats i Healthcare Access and Quality Index, vars data beskriver ett lands förmåga att leverera vård och hälsa till sina invånare. Förlossningsskador, infektioner i samband med knä- och höftoperationer samt förebyggandet av suicidförsök är andra exempel på områden där patientsäkerheten ökat de senaste åren.

Vi jobbar intensivt för att göra vården mer tillgänglig och nära för invånarna i Uppsala län. Vi är exempelvis först i landet med att erbjuda cancerbehandling utanför sjukhuset genom en mottagning i Gränbystaden, vi bygger ut mobila team så att människor ska kunna få vård i hemmet och vi ställer om med fokus på mer hälsofrämjande och förebyggande insatser så att färre ska slippa bli sjuka. Vi tar ansvar för ekonomin och jobbar för att varje skattekrona ska göra nytta. Endast så lägger vi grunden för att långsiktigt kunna investera och utveckla vården även i framtiden.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)
Emilie Orring, ordförande (M), regionstyrelsen
Björn-Owe Björk, regionråd (KD)
Unn Harsem, regionråd (C)
Cecilia Linder, regionråd (M)
Helene Zeland Bodin, regionråd (C)