Se alla

Liberala förslag stoppades av de rödgröna

Rapport från landstingsfullmäktige i Enköping

Onsdag 27 april 2016

Lina Nordquist (L) i talarstolen.
Lina Nordquist (L) i talarstolen.

Medan Liberalerna vill se över behovet av nya lokaler för Akademiska sjukhusets Kvinno- och barnsjukvård lägger de Rödgröna tid och resurser på att dubbelutreda sjukhusköket. På dagens landstingsfullmäktige behandlades båda frågorna.

Kvinno- och barnsjukhuset är i stort behov av upprustning. När sjukhusets nuvarande byggprojekt Framtidens Akademiska är avklarat vill Liberalerna att Kvinno- och barnsjukhuset står näst på tur. S och MP avslog dock Liberalernas motion om att se över Kvinno- och barnsjukhusets upprustningsbehov.

Kvinno- och barnsjukvården är värd minst lika mycket som ett kök, säger Lina Nordquist, landstingsråd (L).

 

När S och MP kom till makten 2014 rev de upp den blocköverskridande överenskommelsen om ett nytt sjukhuskök som nyss hade tecknats. Ett och ett halvt år senare rekommenderar en ny utredning samma tillagningsmetod, en tillagningsmetod MP gick till val på att stoppa. Den nya utredningen har dessutom inte en ordentlig kostnadsberäkning.

Kajsa Dovstad (L) om att personalen ska göra det de är utbildade för.
Kajsa Dovstad (L) om att personalen ska göra det de är utbildade för.

Även om det är bra att det nya sjukhusköket äntligen börjar byggas är det ansvarslöst att en kostsam utredning inte innehåller en ordentlig kostnadskalkyl. I stället för att dubbelutreda gamla hus vill Liberalerna bygga nytt för kvinnor och barn.

Dessutom avslog S och MP Liberalernas förslag om att fortsätta arbetet för att minska sjukvårdspersonalens administrativa börda. De Rödgröna vill att alla ska göra allt i sjukvården. Liberalerna vill ha en sjukvård där kunskap och specialisering uppmuntras.

Läkare och sjuksköterskor ska arbeta med det de är utbildade för. Medicinska sekreterare är administrativa proffs som kan frigöra mer tid för patienten, säger Lina Nordquist.

Läkare ska vara läkare, inte sekreterare, säger Kajsa Dovstad, landstingsfullmäktigeledamot (L)