Se alla

Nämndinitiativ: Placeringen är avgörande, svin inte Uppsalas utsatta

Måndag 25 mars 2024

Följande nämndinitiativ var inlämnat till vårdstyrelens sammanträde den 25 mars 2024:

Ordna en trygg och långsiktig plats i centrala Uppsala för samhällets mest utsatta

Initiativärende

I Uppsala län står vi inför en kritisk situation där viktigt stöd för de mest utsatta i samhället, de som befinner sig i hemlöshet och de som kämpar med beroendeproblematik, riskerar att förlora sin verksamhetsgrund på grund av lokalbrist.

Vårdcentralen och sprutbytesprogrammet med sina lokaler i Boländerna har spelat en ovärderlig roll genom att erbjuda en trygg och tillgänglig punkt för hälso- och sjukvård. Dessa tjänster har inte bara tillhandahållit nödvändig medicinsk vård, utan även fungerat som en social knutpunkt som kan leda till ytterligare stöd och rehabilitering. Många av de personer som injicerar narkotika är i en mycket utsatt position och brottas ofta med både psykiska och sociala problem.  Dessutom spelar sprutbyte en avgörande roll i att förebygga spridningen av livshotande sjukdomar.

Enligt rapportering från UNT (2024-03-04) tvingas nu vårdcentralen för hemlösa och sprutbytesprogrammet att flytta från sina lokaler efter åtta år. Detta innebär att våra mest utsatta riskerar att förlora en viktig plats för trygghet, hjälp och stöd.

För en person i hemlöshet är den geografiska placeringen av dessa lokaler avgörande. Det kan vara deras enda kontakt med sjukvården och därför är det extra viktigt att skapa en plats där de känner sig trygga och bekväma. Misstro  mot myndigheter och sjukvården kan ofta hindra dem från att söka den hjälp de behöver. Vid sidan av allt det praktiska är samtalen viktiga för att ge hopp om att det finns ett annat liv. Att leva i hemlöshet och med ett drogberoende är inte frihet. 

Flyttas verksamheten till Akademiska sjukhuset riskerar vi att förlora många hemlösa som i dagsläget är regelbundna besökare. Sjukhusområdet kan upplevas som avskräckande, mindre anonymt och stigmatiserande, samt är inte beläget tillräckligt nära målgruppen. Risken ökar att de som har behov av sprutbytet inte får det, eftersom de inte kommer att ta sig dit.

Region Uppsala och Uppsala kommun var tidigt ute med att erbjuda sprutbyte. Liberalerna vill att vi beslutsfattare och fastighetsägare omgående bör samarbeta för att hitta en mer tillgänglig lokal. Tills lämpliga lokaler finns tillgängliga, ser Liberalerna gärna att en mobil vårdcentral för hemlösa inrättas.

En mobil vårdcentral i form av en buss har funnits i Stockholm sedan 2019 med omsorg och förståelse för plats och tillgänglighet har den visat på goda resultat. Eftersom många saknar telefon, bostad och ordnade rutiner är kommunikationen avgörande för att nå ut till de som behöver hjälp. Men viktigt att understryka är att det inte vore en permanent lösning utan ett sätt att nå denna målgrupp som troligtvis inte skulle ta sig till lokalerna på Akademiska sjukhuset.

Därför föreslås:

  • att Region Uppsala i samarbete med Uppsala kommun aktivt arbetar för att identifiera och säkerställa en permanent och lättillgänglig lokal för vårdcentralen för hemlösa och sprutbytesprogrammet.
  • att tills en permanent lösning är på plats, inrättar Region Uppsala en mobil vårdcentral för att nå ut till personer i hemlöshet och missbruk.

För Liberalerna

Karolina Hilding (L)
Vårdstyrelsen

2024-03-25