Se alla
Flygbild över Akademiska sjukhuset

Rensa upp bland Region Uppsalas upphandlingar – vi kan spara upp mot 1 miljard kronor

Inköpsfrågor har en central betydelse för Region Uppsalas verksamheter och utveckling och regionen upphandlar idag varor och tjänster för ca 8 mdr kronor per år.

Onsdag 12 juni 2024

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill satsa 6 miljoner kronor årligen för minska kostnaderna med 2-3 procent vilket motsvarar ca 747-996 miljoner kronor under en treårsperiod.

Vänsterstyret saknar helt en plan för hur sjukvården och kollektivtrafiken ska utvecklas långsiktigt. Blir vårt förslag verklighet ser vi en stor potential att modernisera Region Uppsala som organisation, en potential som vänsterstyret i dagsläget bortser från till förmån för kortsiktiga förslag på deras partipolitiska önskelistor, säger Emilie Orring (M), regionråd och gruppledare.

Förslaget innebär att regionen satsar medel för att utveckla ett strategiskt arbetssätt för kategoristyrd upphandling.

Erfarenheten visar att offentliga aktörer som inför mer kategoristyrda affärsmodeller och upphandlingar i genomsnitt kan minska sina kostnader med 10 procent per område. Det vore slöseri om inte Region Uppsala tar den chansen, säger Björn-Owe Björk (KD), regionråd och gruppledare.

Förslaget beräknas redan nästa år innebära en besparing motsvarande 166 miljoner kronor.

Genom att satsa på strategiska inköp kommer vi kunna frigöra medel som kan gå till att utveckla hälso- och sjukvården samt korta vårdköerna på Akademiska sjukhuset. Just nu saknas det helt lösningar från vänsterstyret och takten behöver ökas, säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och gruppledare.

Fakta:

  • De senaste månaderna har tech-entrepenören Jens Nylander med hjälp av det egenbyggda AI-systemet upptäckt vänskapskorruption, långa, dåliga avtal eller direkta fel- och överköp inom kommuner, regioner och myndigheter och uppskattar svinnet i de offentliga finanserna till 90 miljarder kronor årligen.
  • Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har lämnat ett initiativ till regionstyrelsen om att utveckla Region Uppsalas strategiska upphandlings- och inköpsorganisation i syfte att nå en besparing jämfört med nuvarande kostnader på 2 %. Det bedöms kräva en utökad bemanning motsvarande ca 6 miljoner årligen för att säkra tillräcklig kompetens.

Läs förslaget här.