Se alla

Så vinner vi slaget mot bakterierna

Modern sjukvård är hotad. Resistenta bakterier kan vara världens vanligaste dödsorsak år 2050.

Torsdag 17 november 2016

lina-nordquist

Lina Nordquist, landstingsråd, skriver i Enköpingsposten:

Modern sjukvård är hotad. Resistenta bakterier kan vara världens vanligaste dödsorsak år 2050, motsvarande sammanlagda dödsfall i cancer, kolera, diabetes, mässling, stelkramp, diarréer och trafikolyckor. Det kommer att drabba världsekonomin, global BNP och framförallt skapa lidande, föräldralösa barn och barnadödlighet.

När vi var med och styrde landstinget klubbade vi ett framtidsprojekt för att ge patienter säkrare vård med enkelrum. Vi fattade även beslut om ett projekt för att rena sjukhusavlopp från antibiotika med ozon. Detta är våra nästa bidrag:

1. Vår egen vardag. Vi lovar att undvika kött från antibiotikamissbrukande länder som Tyskland, Polen och Holland. När vår husläkare säger att vi inte behöver antibiotika lovar vi att tacka för att vi slipper.

2. Skydda patienterna. Hemsjukvård kan låta som både lyx och besparing, men hot om resistens gör det till en ren säkerhetsfråga att undvika stora sjukhus. Färre ska besöka akutmottagning och fler röntgas och undersökas hemma eller erbjudas sjukhusansluten hemsjukvård. Var och en från överläkare till städpersonal ska ha kunskap i vårdhygien.

3. Tid för kunskap. Forskningstid är grundläggande. Vi har föreslagit fler anställningar som garanterar talangfulla medarbetare deras forskningstid, och det för fler yrkesgrupper.

4. Nya antibiotika. Att ta fram nya antibiotika är en förlustaffär för ett företag. Därför är en innovationsfond en viktig pusselbit. Fonden kan delfinansiera studier av ”olönsamma” behandlingar, till exempel antibiotika och alternativ till antibiotika.

5. Bra idéer ska införas, dåliga förkastas. Människans starkaste vapen mot bakterier stavas uppfinningsrikedom. Vi vill införa en analysenhet i landstinget som utformar pilotprojekt och kritiskt granskar arbetssätt och vårdmetoder. De rödgröna är förmodligen inte medvetna om det, men när de avskaffade Vårdlotsar förlorade de inte bara 70 miljoner kr per år, utan tillintetgjorde också ett sätt att hålla patienter för friska för att riskera bakteriesmitta på våra sjukhus. Vi har inte råd med fler sådana missar.

Lathet och egenkärlek kan göra att vi förlorar slaget mot bakterierna – nyfikenhet och kreativitet kan rädda oss.

Lina Nordquist

oppositionslandstingsråd (L)

Länk till artikeln i Enköpingsposten: http://eposten.se/asikter/2016/11/15/sa-vinner-vi-mot-bakterierna