Se alla

Viktiga vårdreformer för Region Uppsala

Nu pågår arbetet för att ge bättre tillgänglighet och en ökad kontinuitet i vården

Måndag 9 augusti 2021

Sverige som land har historiskt haft mycket vård på våra sjukhus, ska vi klara av hälso- och sjukvården långsiktigt måste vi flytta ut specialistvård från sjukhusen närmare våra invånare. Inom Region Uppsala har vi ett pågående projekt ”Effektiv och nära vård 2030” med målsättning att ställa om hälso- och sjukvården, bland annat mot en mindre sjukhustung vård.

Vi i Blågröna styret har under mandatperioden fattat en rad beslut för att börja en förflyttning av vården. En viktig del är att vi kommer att skapa vårdcentrum. Det ska vara en geografisk nod med hälsocentral, närvårdsavdelning, mobila närvårdsteam och ett förstärkt hälsouppdrag där region, kommun och andra aktörer i området arbetar för att förbättra hälsan hos invånarna.

Men vad är egentligen skillnaden på en vårdcentral och ett vårdcentrum? Det är innehållet som är skillnaden, ett vårdcentrum ska vara en nod för dig med komplexa vårdbehov där vi samlar kompetenser på ett ställe. Ett vårdcentrum ska bland annat innehålla jourverksamhet dygnet runt, ha ett utvecklat omhändertagande rörande psykisk ohälsa, ha tillgång till barnmedicinsk kompetens, ha tillgång till närvårdsplatser, erbjuda digitala vårdrum, kunna samordna mobila team och erbjuda anhörigstöd. Viss vård som man tidigare har behövt åka till Akademiska sjukhuset för.

Nära vård som utgår från patienternas individuella förutsättningar leder till att ohälsa kan förebyggas, fler patienter kan behandlas i tid och färre behöver åka till en akutmottagning. Under våren har vi gjort satsningar på äldremottagningar för äldre och multisjuka som är 75+ för att uppnå just detta. Syftet med satsningen är att ta ett helhetsgrepp kring äldres hälsa för att få fokus på äldre patienter med stora vårdbehov, erbjuda bättre omhändertagande av äldre, minska inflödet av patienter och få bättre arbetsmiljö på sjukhusens akutmottagningar och i slutändan få färre vårddagar i slutenvården. Vi vill erbjuda äldre ett helhetsperspektiv med medicinsk bedömning och läkemedel, men också funktion, näringsintag/näringsstatus, fysisk och social aktivitet, social situation – alla delar har en viktig roll i den äldres mående.

Under våren har Region Uppsala fattat beslut om att minst 55 procent av dem som är listade på en vårdcentral ska ha tillgång till en fast läkarkontakt vid utgången av 2022. Motsvarande nivå för de som bor på kommunens särskilda boende ska vara minst 80 procent. Genom att få en och samma läkare ska patientens behov av trygghet, säkerhet och kontinuitet öka.

Det finns en vilja från specialistvården att mer vård ska flyttas ut från Akademiska sjukhuset. Ett exempel på det är beslutet att diagnostisera hudcancer snabbare och på ett säkrare sätt genom att införa teledermatoskopi. Enkelt uttryck så tas en bild på leverfläcken/hudförändringen i primärvården, som sen skickas till en dermatolog för granskning. Onödiga besök hos specialistläkare minimeras och svåra fall kan prioriteras i större utsträckning, vilket även resulterar i ett minskat antal patologiska vävnadsprover och operationer. Kostnaden för nya arbetssätt beräknas sparas in inom fyra-sex månader, och det blir smidigare för patienten.

Förändrade arbetssätt med en högre tillgänglighet och en ökad kontinuitet är vad våra invånare förväntar sig. Vi har börjat en resa för att uppnå det målet.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen

Publicerat i UNT 9 augusti 2021.