LÖNEN SPELAR ROLL

Sjukvårdens anställda flyr. I skolan finns för få speciallärare. Socialtjänsten går på knäna. Hög arbetsbelastning, dålig arbetsmiljö och flack löneutveckling tvingar idag anställda som är avgörande för andras liv att säga upp sig. Samhällets svagaste drabbas hårdast. Det finns mycket som behöver göras i välfärden, men lön är inte oviktig. Vi måste reformera svensk skattepolitik.

GE VÄLFÄRDENS AKADEMIKERKVINNOR MER

Alla som tjänar mer än 38.000 kronor i månaden i Sverige betalar 20 procent i statlig skatt, utöver kommunalskatten. Många av dessa människor är erfarna barnmorskor, intensivvårdssjuksköterskor, speciallärare och socialtjänstens ansvariga. Vårt land har ovanligt hård beskattning av välutbildade kvinnor i bristyrken med stort ansvar, många med schemaläggning dygnet runt. De skattar alltså bort hälften av varje löneökning. 

Liberalerna vill att varje anställd ska kunna få 6.000 mer i löneökning innan det dras statlig skatt – vi vill alltså höja brytpunkten från 38.000 till 44.000 kronor. Dessutom vill vi avskaffa den så kallade värnskatten helt – ingen ska skatta bort mer än hälften av en intjänad hundralapp.

GÖR DET ENKLARE ATT SPARA

Det svenska skattesystemet har fler brister: systemet uppmuntrar slöseri framför sparande. Var och en borde kunna spara upp till 100 000 kr utan att betala skatt på avkastningen. Det skulle göra enklare att bygga upp en buffert till handpenning på en egen lägenhet, att renovera av ett slitet badrum eller att samla dra-åt-helvete-kapital bort från en dålig relation eller arbetsgivare.

Under våra liv kommer de flesta av oss att behöva en riktigt bra lärare, rektor, barnmorska eller specialistsjuksköterska. När det händer måste de bästa finnas där. Människor som går en lång utbildning och lever på lån och studiemedel måste få behålla mer av sin egen lön. Den som sparar måste belönas för detta, inte bestraffas. Det är helt enkelt dags att sluta straffbeskatta kompetens och erfarenhet.

LÄS MER:

HAR DU FRÅGOR ELLER ÄR NYFIKEN PÅ MER? FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK!

Vår politik

En riktigt bra skola för alla barn, och en integrationspolitik som både ställer krav och skapar möjligheter. Svårare än så behöver det inte vara att kliva in i framtiden.

ALLT BÖRJAR MED EN BRA SKOLA
INTEGRATIONSPOLITIK SOM MINSKAR KLYFTORNA
FRAMTIDEN ÄR LIBERAL

 

Lämna din e-postadress här, så berättar vi mer om hur du kan göra skillnad.

Vi använder din adress enbart för att skicka information om Liberalerna. Läs mer här.