Se alla

Debatt: Alla ska ha tillgång till en fast husläkare

Att satsa på fler fasta och namngivna husläkare kan rädda liv.

Måndag 12 augusti 2024

Idag kan troligtvis betydligt fler namnet på sin frisör än på sin läkare – det vill vi liberaler ändra på. I Uppsala län ska alla invånare ha en utsedd och namngiven husläkare. Det är en fråga som Liberalerna drivit i decennier och kampen fortsätter.

Norsk forskning visar att akutbesök minskar med 30 procent och dödligheten med 25 procent om patienterna har haft samma läkare i minst 15 år jämfört med om de har haft samma läkare i ett år eller mindre (DN, 20 augusti 2022). Det är inte bara smidigare och personligare, det kan också rädda liv.

För många som besöker vårdcentralen idag kan det vara frustrerande att gång på gång mötas av ännu en ny läkare. De tvingas upprepa sin historia, förklara sina symptom och mediciner om och om igen. Detta tar tid och är påfrestande, särskilt för de som är äldre och multisjuka.

Alternativet vore istället ett läkarbesök där personen redan känner till din sjukdomshistoria, läkemedelsbehov och som känner dig tillräckligt väl för att upptäcka subtila förändringar och förutse problem innan de uppstår. Detta är verklighet i många europeiska länder som Nederländerna, Frankrike, Norge, Estland och Tyskland där nästan alla invånare har en fast husläkare.

Sverige har jämförelsevis en mycket låg andel läkare i primärvården jämfört med många andra europeiska länder. Både i dagsläget och i minst tio år framåt råder det stor brist på primärvårdsläkare. Bristen beror till stor del på att många väljer att arbeta deltid eller lämna yrket helt. Men kompetensförsörjningen kan inte lösas enbart genom att utbilda fler. Vi måste bli bättre på att attrahera, utveckla och behålla personal.

Enligt Sveriges läkarförbunds sammanställning från april ligger Region Uppsala under riksgenomsnittet med endast 37 procent som har en fast, namngiven läkarkontakt. Vi ligger efter tretton andra regioner i landet. Tempot i omställningen måste öka. Vi liberaler vill därför:

  • Skapa fler platser för grundläggande tjänstgöring och specialistutbildning. Dagens läkarstudenter är framtidens specialistläkare.
  • Uppmuntra fler läkarstudenter att välja allmänmedicin och stärka möjligheten till snabbspår för dubbelspecialisering.
  • Möjliggöra för mer forskning inom primärvården så att de allmänläkare som vill forska får göra det.
  • Förbättra arbetsmiljön med god löneutveckling, hållbara arbetsscheman och möjlighet till återhämtning.
  • Satsa på att modernisera lokaler för att skapa bättre och mer funktionella förutsättningar för personalen.
  • Satsa på digitala lösningar och nya arbetssätt för att nyttja medarbetarnas kompetens.
    Lyssna på våra medarbetare och deras förslag på förbättringar.

Vi behöver även se till att fler kommer vidare i sin läkartjänst. Ju fler läkare som snabbare kan slutföra sin grundläggande tjänstgöring, desto fortare kan de påbörja sin specialistutbildning inom ett specifikt medicinskt område. Om vi inte gör detta förändringsarbete riskerar den aggregerade delen av nyexaminerade läkare att stå och trampa vid startlinjen istället för att påbörja sin resa till att bli en färdig läkare.

Genom att fortsätta driva omställningen från en sjukhustung vård till en vård med fokus på primärvården kan vi minska onödiga besök på akuten, få bättre uppföljning av kroniska sjukdomar och tidigare upptäcka allvarliga tillstånd. Men för att detta ska bli verklighet måste vi nå målet om ökad möjlighet till en fast husläkarkontakt.

Vi liberaler kommer att fortsätta kämpa för en primärvård där kontinuitet är regel och inte undantag, där patienter ska känna igen sin läkare och läkaren känner igen sina patienter. Att satsa på fasta husläkare räddar liv, därför är det en prioriterad fråga för oss i Liberalerna.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd