Debatt: Barn ska inte kunna föras ut ur Sverige
Barn och unga måste skyddas i större utsträckning än vad som är möjligt i dag.
Fredag 23 februari 2024
Varje år ekar tystnaden från tomma skolbänkar när barn och unga kommer tillbaka från lovet. Det är en konsekvens av att allt för många barn förs ut ur landet mot sin vilja. Inget barn ska utsättas för tvångsäktenskap, könsstympning eller uppfostringsresor.
Därför föreslår regeringen nu ett utvidgat utreseförbud för barn.
I ett land som Sverige bör rätten att själv få välja hur man lever sitt liv vara en självklarhet. Det handlar bland annat om att själv få välja sin utbildning och vem man vill dela sitt liv med. Att helt enkelt få bestämma över sitt eget liv. Sverige har tagit många viktiga steg i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck, men skyddet för utsatta är ännu inte tillräckligt. Vi måste helt klart göra mer, och det är ett arbete som behöver bedrivas på många olika områden. Att barn fortfarande förs ur landet mot sin vilja är inget annat än ett misslyckande från samhällets sida.
Det nuvarande utreseförbudet är inriktat på att motverka barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning utomlands. Det är tydligt att det inte räcker. Vi har alldeles för många barn i Sverige som utsätts för skadliga utlandsvistelser som inte omfattas av utreseförbudets tillämpningsområde. Det kan handla om så kallade uppfostringsresor eller att vårdnadshavarna vill undanhålla barnet från sociala myndigheter. Lagen skyddar inte heller de barn som tvingas med på resor till konfliktområden eller terroristorganisationer.
Det är uppenbart att barn och unga måste skyddas från skadliga utlandsvistelser i större utsträckning än vad som är möjligt i dag. Om samhället ska kunna hjälpa och skydda barn och unga i riskzonen är det oerhört viktigt att socialtjänsten har de verktyg som behövs för att kunna hjälpa barn som riskerar att föras utomlands.
Därför har regeringen fattat beslut om att:
- Utvidga tillämpningsområdet för utreseförbudet, så att fler barn kan skyddas från att föras utomlands mot sin vilja. Med ett bredare tillämpningsområde kan lagen över tid också ge ett stärkt skydd för barn oavsett vilken typ av skadlig utlandsvistelse det rör sig om.
- Utvidga straffansvaret till att även omfatta en gärning som syftar till att hindra att LVU inleds. Det finns fall där barn riskerar att fara illa och där samhället behöver skydda barnet genom ett omhändertagande enligt lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Tyvärr förekommer det att föräldrar för bort barn till andra länder för att förhindra ett sådant omhändertagande. För de fall där omplaceringen inte har påbörjats än är ett sådant agerande inte straffbart i dag. Nu täpper vi till den luckan.
- Sprida kunskap om det nya regelverket. Vi vet att dagens utreseförbud inte tillämpas i tillräcklig utsträckning. Om ett utvidgat utreseförbud ska kunna rädda barn från att föras ut ur landet mot sin vilja måste aktörerna på området vara väl insatta i regelverket. Därför ger vi nu i uppdrag att ta fram ett kunskapsmaterial gällande regelverket om utreseförbud. Vi kommer aldrig ge upp kampen för varje människas frihet. Regeringen arbetar hårt med att bekämpa hederskulturen och det utvidgade utreseförbudet är ett viktigt steg i detta arbete. De nya lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juni. Vi ska inte ha ytterligare en sommar där skolbänkar står tomma efter lovet.
Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister (L)
Camilla Waltersson Grönvall, socialtjänstminister (M)