Debatt: En frisk mun kostar för mycket för de äldsta och de sjukaste
Vi gör tandvården mindre kostsam för de som behöver den mest.
Måndag 23 september 2024
Under decennier har tandhälsan i Sverige ständigt blivit bättre. Allt fler äldre har kvar sina egna tänder långt upp i åren eller hela livet. Forskning och ny kunskap gör dessutom att allvarliga sjukdomar kan upptäckas tidigare i tandvården.
Samtidigt finns brister med dagens tandvårdssystem. Friska munnar subventioneras och prioriteras framför de som har allra störst behov.
Många års slitage av tänderna, i kombination med den påverkan som sjukdomar och läkemedel har på tänder och munhälsa, leder till att äldre i stor utsträckning drabbas av problem med tänder och munhälsa. Människor med munbesvär som tandlossning och hål i tänderna kämpar ofta med andra hälsobesvär och löper risk att dö i förtid. Dålig tandhälsa ökar risken för andra riskabla hälsokomplikationer, exempelvis undernäring.
De ekonomiska stöd som finns för äldres och riskgruppers munhälsa har tills nu varit för svaga. De skyddar inte tillräckligt när det är som allra mest kritiskt. Med hittillsvarande tandvårdssystem stegrar kostnaderna för tandvård hos de äldsta och även sjukaste i befolkningen. Den ekonomiska bördan av att söka tandvård kan sedan länge hämma de människor som har det allra största behovet av tandvård. Individer tvingas välja mellan hållbar ekonomi och livsavgörande hälsa.
Detta är oacceptabelt. Livskvalitet och hälsa ska inte behöva bortprioriteras.
Nu lagar därför Liberalerna hålen i den svenska tandvården. Tillsammans med regering och stödparti stärker vi högkostnadsskyddet för tandvård för alla över 67 år i den nya budgetpropositionen för 2025, så att fler äldre kan få den tandvård de behöver. Från 2026 kommer 3,4 miljarder kronor årligen att avsättas för reformen.
Tandvårdskostnader och administrativt krångel måste minska för de som har allra högst risker, behov och kostnader. Att ha kvar sina tänder och en god tandhälsa och därmed undvika undernäring och sjukdom får inte vara en plånboksfråga. Här är det samhällets plats att kliva in och stötta med en del av finansieringen.
Vi genomför en modernisering av tandvårdens finansiering. Vår tandvårdsreform kommer att göra tandvården billigare och mer tillgänglig för en av de grupper i samhället som behöver det allra mest.
Utöver detta kommer kontrollen av privata vårdgivare öka för att förbättra möjligheten att utestänga oseriösa eller kriminella aktörer från tandvården. Patientsäkerheten måste vara i fokus. Människor som söker vård för sin munhälsa ska inte utnyttjas. De måste kunna vara helt trygga med att den vård de söker och får är pålitlig och fungerande.
Vi är stolta men inte nöjda. Att investera i munhälsa kräver också investeringar i tydligt förebyggande åtgärder och det kommer vi att arbeta för. För att stärka äldres och riskgruppers munhälsa krävs legitimerad tandvårdskompetens i övrig hälso- och sjukvård som ger råd till patienter i samband med sjukhusinläggning och till nydiagnostiserade personer i samband med diagnos. Dessutom behöver anställda på vårdcentraler, barnmorskemottagningar, habilitering och barnavårdscentraler att ha grundläggande kunskap om munhälsa.
Sammantaget blir detta en viktig investering för det svenska samhället. Människor som förlorat tänder är sjukare än andra och behöver prioriteras högt. I slutändan handlar detta om att få leva livet, hela livet. Som invånare ska vi kunna veta att samhället och hjälpen finns där när behoven ökar. Ingen av oss ska behöva leva med eller dö av dåliga tänder. Vi ska var och en ha anledning att le och vi ska ha råd med det leendet.
Lina Nordquist, riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson (L)