Se alla

Debatt: Förlossningsvården i regionen kan förbättras

Vi vill bland annat upphandla en barnmorskeledd förlossningsklinik, skriver Emilie Orring och övriga alliansregionråd.

Måndag 3 juli 2023

Ny statistik visar att förlossningsvården i Region Uppsala förbättrats och blivit mer jämlik. Det har varit möjligt tack vare duktiga medarbetare och deras vilja att utveckla vården med den födande kvinnans bästa för ögonen. För att stärka det här arbetet ytterligare krävs insatser för en förbättrad arbetsmiljö, fler kolleger och en översyn om hur förlossningsvård kan erbjudas på fler vårdnivåer.

Att föda är i grunden en frisk process och den högsta vårdnivån är inte nödvändig för alla födande. Därför har vi påbörjat ett arbete att utreda förutsättningarna för att erbjuda förlossningsvård på fler vårdnivåer, till exempel genom att upphandla en barnmorskeledd normalförlossningsklinik och erbjuda vård i hemmet i form av assisterad hemfödsel. Det är även viktigt att utveckla samverkan med närliggande regioner för att fler familjer ska få närmare förlossningsvård.

Färre kvinnor drabbas av allvarliga bristningar i samband med förlossning. Bakom förbättringen ligger ett flerårigt arbete för att bättre upptäcka risker och ta hand om patienter både inför och efter en förlossning. På initiativ av två barnmorskor på Akademiska sjukhuset öppnades tidigare i år en bristningsmottagning som vänder sig till kvinnor med besvär från bäckenbotten och/eller bristning efter sin förlossning. Syftet är bland annat att kvinnorna ska få en mer tillgänglig vård och att förkorta väntetiderna till bedömning.

Fler tar även del av den viktiga eftervården. För åtta år sedan var det endast 69 procent av kvinnor födda utomlands som var på eftervårdsbesök på barnmorskemottagning efter förlossning, vilket står i kontrast till dagens 92,9 procent. Motsvarande siffror för kvinnor födda i Sverige har ökat från cirka 81 procent till 94 procent. En positiv utveckling har även skett bland kvinnor med endast grundskoleutbildning och kvinnor med högskole- eller universitetsutbildning.

Region Uppsala är också i framkant gällande nya metoder för att förbättra förlossningsvården i hela Sverige så att fler barn med komplikationer överlever. Sedan några år tillbaka pågår till exempel ett arbete med att skapa ett nationellt multidisciplinärt kunskapscentrum för barn med bronchopulmonell dysplasi (BPD). BPD är en lungsjukdom som kan drabba för tidigt födda barn. Sjukdomen leder till sänkt lungfunktion men är även kopplad till försämrad tillväxt, neurologisk utveckling och social interaktion. Vi ser med glädje och stolthet på det fina arbete som pågår för att förbättra de allra minsta barnens möjligheter.

Samtidigt finns det områden att arbeta med. Om våra medarbetare ska trivas och vilja stanna kvar inom sina yrken krävs förbättrad arbetsmiljö, möjligheter till karriär- och löneutveckling samt ett gott ledarskap från vårdens chefer. Studielön, fler möjligheter till rotationstjänster och lönesatsning på erfarna medarbetare är några exempel på insatser som Alliansen tagit initiativ till. Under hösten genomförs ett projekt i miniformat med one-to-one-care, det vill säga två barnmorskor i team som arbetar med två födande istället för att splittras upp på flera patienter, vilket kan öka stödet och närvaron vid förlossning. Denna vårdform kan förhoppningsvis öka nöjdhet och trygghet hos patienten, korta vårdtiderna och bidra positivt till arbetsmiljön.

Under de senaste åren har vi kontinuerligt blivit påminda om det brutala våldet som många kvinnor i Sverige utsätts för av en partner. I många fall med dödlig utgång. Vi som är förtroendevalda på regional nivå har ansvar för att våra verksamheter upptäcker och ger stöd till utsatta invånare och medarbetare. Därför är det glädjande att andelen gravida kvinnor som screenats för våldsutsatthet under graviditeten har ökat från 80 procent till 95 procent.

Alliansen är fast beslutna om att göra vårt yttersta för att säkerställa att personer som utsätts för våld av sin partner får det stöd som de behöver. Det handlar bland annat om att kunskaps- och verksamhetsutveckling ska ske inom kvinnofridsområdet med tydligt barnperspektiv, samt att det finns stöd i att utveckla arbetet med systematisk uppföljning i kvinnofridsärenden.

Vi nöjer oss inte med de senaste årens positiva utveckling för att stärka kvinnors hälsa i vårt län. Genom de satsningarna vi gör både i år och nästa år ges förutsättningar för att den positiva utvecklingen ska fortsätta.

Emilie Orring, regionstyrelsens ordförande (M)
Björn Owe Björk, regionråd (KD)
Unn Harsem, regionråd (C)
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)
Cecilia Linder, regionråd (M)
Helene Zeland Bodin, regionråd (C)

Publicerat i UNT den 2 juli 2023