Se alla

Debatt: Hög tid för personlig vård

Svensk vård är för opersonlig, med stor tidsbrist i vårdens möten och kortvariga, ytliga kontakter. Liberalerna vill forma svensk sjukvård efter människor.

Onsdag 7 februari 2024

Den svenska sjukvården kan idag vara alldeles för svår att nå. När vi väl kommer i kontakt med en läkare och får vårt vårdbehov fastställt kan tiden vara knapp och ansiktena helt nya. Kön till den vidare vård vi behöver kan dessutom vara olagligt lång. Vården ska finnas nära för varje människa som behöver den. Det ska finnas för samtal och frågor. Här är våra tre steg som stärker svensk vård:

1) Klokare använd tid på jobbet

Personlig vård kräver tid. Idag finns gott om toppadministratörer i vården, men för få kollegor i vit rock. Arbetsverktygen är ålderdomliga och många tvingas dokumentera dubbelt – vissa anställda tvingas idag ägna 53 minuter bara åt att logga in i sjukvårdens system. Vårdens yrkespersoner ska få mer tid för patienter och vårdutveckling och slippa byråkratiskt kringarbete, otidsenliga IT-system och överdriven detaljstyrning. Det är viktigt för Liberalerna att regeringen nu arbetar för minskad administration, färre tidstjuvar och klokare arbetsverktyg på jobbet.

2) Kontinuitet och trygghet

Liberalerna arbetar för en personlig vård där man möter samma trygga ansikte varje gång och får god lotsning om man behöver specialistvård. Vi vet från vår granne Norge hur framgångsrikt det är med personliga läkare som känner sina patienter väl. Akutbesöken är 30 procent färre och dödligheten 25 procent lägre. Oro och risker byts mot liv och livskvalitet.

Vid svår eller långdragen sjukdom blir vårdens relationer särskilt viktiga. Därför vill Liberalerna säkra kontinuitet och personlig läkare även i specialistvården. Regeringen är överens att se över det.

3) Långsiktiga satsningar

Förändring kräver långsiktighet. Vi är inte på långa vägar framme vid våra mål, men det är dit vi ska och därför kommer vi att hålla i och hålla ut. Vi har sedan tidigare sett till att satsa 3 miljarder årligen, nu höjer vi den summan.

Sjukvård ska inte formas efter systemet, utan efter oss människor. God och nära vård måste helt enkelt bli en självklarhet över hela landet.

Lina Nordquist, sjukvårdpolitisk talesperson Liberalerna
Malin Sjöberg Högrell, ordförande sjukhusstyrelsen och Liberalernas regionråd
Svante Forslund, gruppledare Liberalerna Enköping