
Hög tid att fullfölja husläkartanken
Liberalerna förespråkar en verklig husläkarreform, där patient och läkare hör samman, skriver Lina Nordquist, Amelie Tarschys Ingre och Pär Lundqvist.
Tisdag 22 april 2025
Under de senaste veckorna har Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) rapport om god och nära vård fått mycket uppmärksamhet. Den slår fast det som patienter, anställda och Liberalerna länge har vetat: omställningen till god och nära vård har inte fungerat.
Primärvården är fortfarande underdimensionerad. Endast en av tre invånare har en fast läkarkontakt. Trots alla tillfälliga statsbidrag – hela 30 miljarder kronor extra till regionerna under de senaste åren – har inga strukturella förbättringar skett.
Andra partier famlar, men vi liberaler har svaret sedan decennier. Redan i valrörelsen 1976 lanserade dåvarande Folkpartiet visionen om husläkare – en namngiven läkare som känner dig, följer dig över tid och samarbetar med resten av vården.
1993 förverkligade vi idén genom att införa husläkarlagen, trots hårt motstånd. Direkt efter nästkommande val rev Socialdemokraterna upp lagen. Husläkarmottagningar med egen personlig läkare borde utgöra ryggraden i svensk primärvård, men har aldrig fullt ut förverkligats. Reformer har kommit och gått, men ingen har sett till att alla verkligen får en egen personlig läkare.
Att ha en personlig läkare handlar om långt mycket mer än tillgänglighet. Det handlar om relationer, förtroende, ansvar och säkrare vård. Kontinuitet gör det enklare att bedöma när en trötthet är en depression, eller om magvärken beror på magkatarr orsakad av en osund arbetsplats, på hedersförtryck och rädsla, eller på ett dödligt medicinskt tillstånd. En fast läkare minskar antalet överutredningar, akuta besök och felmedicineringar, liksom psykisk ohälsa och otrygghet. Dessutom vill åtta av tio svenskar ha en fast läkare.
Vi liberaler menar att det behövs ett omtag. Framför allt måste lagen tydligare fastslå att var och en av oss har rätt till en fast husläkare som vi själva har valt – något helt annat än i dag, när listning ofta innebär en administrativ anknytning till en postadress där en vårdcentral ligger. Liberalerna förespråkar en verklig husläkarreform, där patient och läkare hör samman. Som patienter ska vi kunna välja en personlig läkare och givetvis ha möjlighet att byta om förtroendet brister. Listning i sjukvården måste betyda något, inte bara vara en rad i ett administrativt register.
Vi vill också att Sverige sätter ett tydligt och tidsbestämt mål: alla invånare ska ha en fast läkare senast år 2030. Det är nu april 2025. Det tog Norge endast fem år att införa sin fastläkarreform. Sverige har redan strukturen – vi måste bara mäkta med att bygga klart.
I dag saknas 4 400 allmänläkare för att vi ska kunna nå Socialstyrelsens riktlinje om 1 100 patienter per allmänspecialist. En del har lämnat yrket och skulle kunna komma tillbaka om arbetsvillkoren var bättre, och vi behöver helt klart fler som specialiserar sig just i allmänmedicin. Det är orimligt att så många underläkare arbetar långa dagar i vården utan att få sin AT-plats. Lika orimligt är det att varje region i dag själv beslutar hur många ST-platser som utlyses. Antalet utbildningsplatser behöver styras nationellt, utifrån befolkningens behov.
Vi vill släppa fri kraften som har tryckts tillbaka sedan 1994: möjligheten att som allmänläkare öppna egen mottagning, ta ansvar för en lista med patienter – och bedriva kontinuerlig, självständig vård nära invånarna.
Reformen ledde till en kraftig ökning av tillgången på husläkare. Därför föreslår vi riktigt goda möjligheter för läkare att öppna och driva sin egen, mindre husläkarmottagning – ett småskaligt vårdval med tydliga krav på kvalitet och kontinuitet, men också med frihet att utforma vården på sätt som passar både läkare och patienter.
Personlig läkare till alla Sveriges invånare är varken en nostalgisk eller en utopisk idé. Det är framtidens vård och en grundförutsättning för god och nära vård – dessutom fullt möjlig att genomföra.
Lina Nordquist (L), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson
Amelie Tarschys Ingre (L), regionråd i Stockholm
Pär Lundqvist (L), regionråd i Västra Götaland