Se alla
Flygbild över Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset får kvalitetsstämpel i lymfödembehandling

Lymfödem orsakas av att lymfvätska samlas i kroppen i stället för att transporteras i väg.

Torsdag 12 oktober 2023

Akademiska sjukhuset har under flera år gjort insatser för att förbättra vården för denna patientgrupp. Man har bland annat initierat multidisciplinära ronder, gemensamma och regelbundna mottagningar samt infört ny teknik för bättre utredning och behandling. Nu är sjukhuset internationellt ackrediterat som center of excellence.

– Ackrediteringen bekräftar den höga kvaliteten och expertisen som vi har på Akademiska sjukhuset. Det ger oss också möjligheter att dela kunskap i ett internationellt nätverk och fortsätta höja vårdstandarden, säger Malin Sjöberg Högrell (L), sjukhusstyrelsens ordförande och regionråd.

Lymfödem innebär att lymfvätska ansamlas i vävnaden, vanligast i en arm eller ett ben. Orsaken är ett illa fungerande eller skadat lymfsystem, till exempel efter cancerbehandling eller trauma. Det resulterar i svullnad och olika symtom inklusive infektionskänslighet. Vid komplexa lymfödem kan flera organ beröras och patienten behöva träffa flera specialister för att få rätt vård.

På Akademiska sjukhuset får flera hundra patienter konservativ behandling varje år, framför allt i form av kompression och stöd kring kost och levnadsvanor samt viktkontroll. Därutöver behandlas cirka 60-80 patienter kirurgiskt eller med interventionell teknik. Den kirurgiska behandlingen innefattar bland annat mikrokirurgiska omkopplingsoperationer eller volymreducerande kirurgi.

De senaste åren har flera satsningar gjorts för patientgruppen på Akademiska. Hösten 2018 togs ett samlat grepp vilket bland annat innebär att man infört bedömningsmottagning och ska påbörja screening av riskgrupper. Man har lagt mycket fokus på att förbättra tillgänglighet till vården samt patientinformationen. Patienter erbjuds bedömning och råd om behandlingsalternativ av multidisciplinära team. Läkare, som utreder och tar ställning till kirurgisk behandling, arbetar samordnat med lymfterapeuter och kontaktsjuksköterskor. I februari 2022 började sjukhuset med multidisciplinära ronder för patienter med komplexa besvär av sina tillstånd. Många av dessa patienter är remitterade till Akademiska från andra regioner. Det är en sorts hybridmöten där vissa experter är fysiskt på plats, andra uppkopplade via länk. Efter ronden kommer patienterna träffa utvald läkare och/eller terapeut.

Ackreditering som center of excellence inom lymfödem beslutas av den internationella expertorganisationen (Lymphatic Education and Research Network (LE&RN). I den omfattande ansökningsprocessen redovisas både klinisk verksamhet, forskning och utveckling samt engagemang och fortbildning. Ansökan bedöms av en internationell kommitté av experter inom lymfödemområdet.