Se alla

Ny intagningsenhet ska avlasta akuten på Akademiska

Den nya enheten ska avlasta akutmottagningen, förbättra arbetsmiljön, höja patientsäkerheten och förbättra vårdkvaliteten.

Måndag 9 oktober 2023

Patienterna som tas in kommer att erbjudas vård och utredning i upp till 23 timmar. Därefter ska de antingen skrivas ut eller överföras till lämplig vårdavdelning.

– Våra patienter ska erbjudas en god omvårdnad. På intagningsenheten finns möjlighet att ge god omsorg i väntan på provsvar eller röntgenundersökning vilket kan avlasta akutmottagningen. Det är positivt att vi förbättrar vårdflödet för såväl patienter som vårdpersonal, allt för att skapa bättre omhändertagande och minskad stress på arbetsplatsen, säger Malin Sjöberg Högrell, sjukhusstyrelsens ordförande och regionråd (L).

Den nya intagningsenheten, ITA, kompletterar akutvårdsavdelningen, AVA, där mer akut sjuka patienter vårdas. Ambitionen är att höja patientsäkerheten och förbättra vårdkvaliteten genom att erbjuda tidig utredning och omvårdnad till patienter som annars skulle behöva vänta länge på akutmottagningen för diagnos och behandling. Härigenom ska även vårdpersonalens arbetsmiljö förbättras.

Inledningsvis ska enheten ta emot patienter som tillhör internmedicin, kirurgi och neurologi. På sikt är dock målet att växa och även kunna ta emot patienter från andra verksamhetsområden. Patienterna kommer att erbjudas vård och utredning i upp till 23 timmar. Därefter ska de antingen skrivas ut eller överföras till lämplig vårdavdelning för fortsatt vård och undersökning. I personalteamet ingår sjuksköterskor, undersköterskor, läkare och avdelningschef.