Se alla

Rapport från Regionstyrelsen 23 februari

Lördag 1 mars 2025

Den här veckan har varit så intensiv att min rapport kommer först idag. Det har redan stått i UNT om det kaos som uppstod på Regionstyrelsen och jag vill förklara vilket ärende vi var oense om och vad som hände.

Bakgrunden är att på Akademiskas område finns en rad byggnader som är i dåligt skick och där vår fastighetsförvaltning sagt att det går inte att renovera lokalerna till dagens krav. En byggnad, centralblocket som är den långa byggnaden mitt i sjukhusområdet med operation, intensivvård, röntgen och akutmottagning, har varit i behöv av renovering i många år. Redan 2010 tog man med den byggnaden i dåvarande projektet FAS (Framtidens Akademiska sjukhus). När jag blev ordförande och frågade om man gjort en förstudie på centralblocket fick jag till svar att det inte hade gjorts. När vi på hösten 2022 fick tillbaka den förstudie vi beställt så landade man i att om man skulle renovera centralblocket och andra byggnader på området skulle det ta 47 år och kosta ett stort antal miljarder kronor.

Regionstyrelsen beslutade att en förstudie skulle göras för en ”kompletterande sjukhusbyggnad”. Den förstudien presenterades sommaren 2024. I april 2024 beslutade S-styret att bilda en politisk styrgrupp i syfte att gemensamt ta fram ett förslag på lokalisering för framtidens sjukvård. I den politiska styrgruppen fanns en representant från vardera parti.

Det märkliga med den politiska styrgruppen är att det inte har förts några protokoll eller ordentliga minnesanteckningar, det enda som är diariefört är vem som deltog på mötena. Det finns ingen transparens gentemot invånarna. Oavsett vad politiken landar i måste man kunna följa processen och ställa politiker till svars. Det är svårt i det här fallet. Det hölls nästan 20 möten i den politiska styrgruppen utan ordentliga protokoll kring vad som sagts eller föreslagits.

Vi Liberaler tyckte tidigt efter att ha läst den förstudie som tagits fram av tjänstepersoner att den hade dragit slutsatser om svårigheterna med att fortsätta utveckla nuvarande sjukhusområde. Förstudien landade i slutsatsen en stor del av verksamheten skulle placeras på en annan plats.

Det ärende som slutligen låg på bordet den 25 februari var en samling av nödlösningar utan en tydlig helhetsplan. Att-satserna som vi skulle ta ställning till var:

  1. Förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader i Region Uppsala läggs till handlingarna.
  2. Ett programkontor inrättas inom Region Uppsalas ledningskontor, benämnt ”Program Nya Akademiska”, med uppgift att utveckla Akademiska sjukhuset med befintliga och nya byggnader inom nuvarande sjukhusområde.
  3. Program Nya Akademiska ska genomföras etappvis i projekt på nuvarande sjukhusområde med att i etapp 1 ersätta, hus B9 och B12, Centralblocket med ny byggnad.
  4. En förstudie ska tas fram för ny byggnad för centralblocket hus B9 och B12 (etapp 1) med behovsanalysen bilaga 3 i “Förstudie av kompletterande sjukhusbyggnad i Region Uppsala” som utgångspunkt. Förstudien ska vara klar till juni 2026.
  5. Den totala investeringsramen för etapp 1 ny byggnad för hus B9 och B12 Centralblocket får högst uppgå till 7 miljarder kronor från förstudie till driftsättning av ny byggnad.
  6. Strategi, process och genomförandeplan för underhåll av Akademiska sjukhusets fastighetsbestånd ska färdigställas.
  7. En fastighetsutvecklingsplan ”Generalplan för Akademiska” för Akademiska sjukhuset framtida utveckling av befintliga och nya byggnader inom nuvarande sjukhusområde ska tas fram. Planen ska delas upp i tydligt avgränsbara etapper.

Liberalerna yrkade i första hand återremiss på ärendet med motiveringen att beslutsatserna måste förhålla sig till en tydlig och långsiktig vision samt en konkret plan för hur Akademiska sjukhuset som helhet ska utvecklas saknas.

Vårt återremissyrkande föll. Då yrkade vi avslag på punkterna 1-7 och lade istället ett tilläggsyrkande att ta fram en tydlig och långsiktig vision samt en konkret plan för hur Akademiska sjukhuset ska utvecklas för att på bästa sätt möta framtida vårdbehov och samtidigt behålla sin position som ett världsledande universitetssjukhus. Det yrkandet stödde M, KD och SD.

Det blev rörigt med yrkandena och jag har aldrig varit med om att alla yrkanden dras tillbaka och man föreslår något helt annat, men det var det som hände. Ordförande Helena Proos drog tillbaka yrkanden 1-7 och yrkade på att ” Regionstyrelsen tackar för rapporten och den läggs till handlingarna.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Liberalerna Uppsala (@liberalernauppsala)

Tryck här för att läsa Malins intervju i UNT.

Varför var vi då emot förslaget som presenterades?
Det är farligt när politiker låtsas att de vet mer än skrået, och ännu farligare när beslutsförslaget inte motsvarar medborgarnas förväntningar på vården. Det förslag till beslut som fanns framlagt till regionstyrelsens möte skulle få långtgående konsekvenser för Akademiska sjukhusets status som universitetssjukhus. Ett universitetssjukhus kan inte enbart erbjuda spetsvård på ett fåtal områden, utan behöver en reell bredd, med undervisning och forskning inom en mängd specialiteter för olika yrkesgrupper.

Liberalerna anser att det krävs en tydligare långsiktig målsättning och en mer konkret, genomarbetad strategi för att säkerställa att Akademiska förblir ett universitetssjukhus i världsklass. Vi kräver att nya planer för att utveckla och underhålla Akademiska sjukhuset baseras på en långsiktig vision som bygger på en sådan ambitionsnivå och ger reella möjligheter att den kan realiseras.

Det går att skriva massor i den här frågan, det är en komplex fråga – tack för att du läste ända hit.

Handlingar från regionstyrelsen:

Ärendehandling till regionstyrelsen: ”Kompletterande sjukhusbyggnader, fortsatt arbete, förstudie för hus B9 och B12, centralblocket m.m.”

”Förstudie kompletterande sjukhusbyggnader i Region Uppsala”