Se alla
Exteriör Akademiska sjukhuset

Malin Sjöberg Högrell (L): Region Uppsala har ett supertufft läge

Jag måste vara ärlig och säga att vi har ett supertufft läge. Hög inflation är ett hot mot välfärden. Varje skattekrona måste användas varsamt.

Fredag 28 april 2023

Varför är det en tuff budget?

Det beror på den höga inflationen vilket leder till ökade kostnader samt att det nya tjänstepensionsavtalet (som alla kommuner och regioner har) inte är inflationssäkeat. Det betyder att våra pensionskostnader ökar med 1 miljard 2023 och nästan 500 miljoner 2024.

Det ska löna sig att vara en erfaren medarbetare i Region Uppsala och därför avsätter vi pengar för lönesatsningar utöver den ordinarie löneöversynen. Genom att behålla och rekrytera medarbetare förbättras förutsättningarna att hålla fler vårdplatser öppna.

Det finns en massa detaljer i budgeten men det är en stram budget som innebär att vi måste vända på alla stenar. I media idag har ett av alla förslag vi lagt debatterats, det handlar om avgift för ambulanstransport, det gör vi för att vi måste spara pengar eller öka intäkter.

Vi föreslår an avgift på 400 kr för ambulanstransport och jag vill börja med att berätta att en sådan här avgift redan finns i (S) styrda regioner. Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro, Västra Götaland är några exempel på regioner som redan har en avgift mellan 200-400 kr.

Högkostnadsskydd gäller, dvs, alla som kommer upp i 1300 kr för läkarbesök behöver ej betala för att åka ambulanstransport.

Sen finns det en rad undantag där ingen avgift tas ut vilket gäller exempelvis:

  • Äldre som är 85 år eller äldre.
  • Barn och unga upp till 20 år.
  • Sekundärtransporter mellan sjukhus.
  • Asylsökande och tillståndslösa patienter.

I Region Sörmland där man haft detta i många år och där är det omkring 50% som får betala för ambulanstransport.

Ambulanssjukvården är en vårdnivå på samma sätt som specialistvård och primärvård och är likställt med besök på akutmottagningen.

Det här förslaget är ett av många förslag för att få en ekonomi i balans.

Malin Sjöberg Högrell (L)
Regionråd och ordförande sjukhusstyrelsen