Se alla

Debatt: Ge primärvården 25 procent av vårdbudgeten 2030

Vi hoppas att fler partier i Region Uppsala kan sluta upp bakom målsättningen att prioritera utbyggnaden av den nära vården.

Måndag 6 mars 2023

Alliansen i Region Uppsala vill öka takten i utbyggnaden av den nära vården och skapandet av nya vårdcentrum. Det skulle leda till ökad tillgänglighet, bättre arbetsmiljö, och att länsinvånarna får mer vård för varje skattekrona.

När vi tog över den politiska ledningen i Region Uppsala 2018 påbörjades ett viktigt arbete med en plan för att bygga ut primärvården i Region Uppsala, samt för att kunna öppna upp nya närvårdsplatser med specialistvård runt om i länet.

Under de senaste åren har vårdcentrum och närvårdsplatser öppnats i Tierp/Älvkarleby och i Uppsala. Beslut har fattats om att öppna vårdcentrum i Östhammar och Enköping/Håbo. Särskilda äldremottagningar har öppnats inom primärvården för att ge ett bättre omhändertagande och därtill vill vi se fler närmottagningar runtom i länet.

I höstas fattade vi beslut om att ta fram en genomförandeplan för införandet av ett tak för antalet listade patienter per läkare inom primärvården. Genomförandeplanen ska även se över behovet av ST-block inom allmänmedicin och antalet vårdcentraler med lättakut med triagering. Den ska också identifiera möjligheter att minska den administrativa bördan inom primärvården.

Alliansen vill dock öka tempot i att stärka primärvården och den nära specialistvården. Vi har enats om ett tydligt målvärde: 25 procent av vårdens totala budget ska vikas åt primärvården år 2030, från dagens 17 procent. Arbetet kommer att följas upp årligen i budgetprocessen. Genom en tydlig målsättning kommer omställningen till en nära vård att komma hela länet till del mycket snabbare. Det är en oerhört stor vinst för alla länsinvånare men även för dem som jobbar i vården.

Det finns flera fördelar med att bygga ut den nära vården:

  1. Ökad tillgänglighet genom att fler patienter får vård i tid betydligt snabbare än i dag.
  2. Vårdens resurser kommer att användas mer effektivt och länsborna kommer att få mer vård för pengarna.
  3. Arbetsmiljön kommer att bli bättre både inom primärvården och inom specialistvården.

Att bygga ut den nära vården är därför bra för patienterna, medarbetarna och skattebetalarna.

Detta är ett reformarbete som kommer att ta tid, men Alliansen är det enda politiska alternativet som har fokus och en tydlig målsättning om att prioritera utbyggnaden av den nära vården. Vi hoppas att fler partier i Region Uppsala kan sluta upp bakom denna viktiga målsättning.

Emilie Orring (M), regionstyrelsens ordförande
Björn-Owe Björk (KD), regionråd
Unn Harsem (C), regionråd
Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd
Cecilia Linder (M), regionråd
Helene Zeland Bodin (C), regionråd