Risk att cancerpatienter inte får vård i tid
Malins rapport från sjukhusstyrelsens sammanträde.
Tisdag 27 februari 2024
Detta är min rapport från Sjukhusstyrelsens sammanträde måndagen den 26 februari – numera i en ny roll som opposition. Vi hade ett långt möte. Man kan genast se att vänsterstyret är skeptiska till privata aktörer. Läs mer på ärendet om initiering av upphandling av koloskopier sist i mitt extremt långa inlägg – tack för att du läser!
§ 13 Utredningen av förutsättningarna för samlad organisation för den specialiserade palliativa vården i länet
Uppdraget om utredning beslutades av sjukhusstyrelsen den 29 maj 2023. Utredningen går ut på att titta på hur får vi den bästa organisationen för den specialiserade palliativa vården i vår region så att vi erbjuder en jämlik vård i hela länet när man är i livets slutskede. Utredningen ska utgå från samverkansmodellen som finns i Region Uppsala mellan specialistvården, primärvården och kommunerna samt inkludera konsekvenserna för den palliativa vården för barn och unga.
Att utveckla den palliativa vården är viktig för mig. Den palliativa vårdens syfte är att främja livskvalitet, lindra lidande och ge existentiellt stöd. Ett palliativt förhållningsätt kännetecknas av en helhetssyn på människan genom att stödja patienten att leva med värdighet och största möjliga välbefinnande till livets slut. Även de närståendes situation och behov av stöd ska inkluderas i arbetet. Anhöriga ska inte behöva bli en sambandscentral i livets slutskede.
§ 14 Inrättande av palliativt kompetenscentrum
Sjukhusstyrelsen beslutade den 29 maj 2023 att palliativt centrum utvecklas till ett kompetenscentrum för palliativ vård i Uppsala län. På sammanträdet fick Sjukhusstyrelsen en delrapport på hur arbetet går. Det palliativa konsultteamet har erbjudit råd, stöd utbildning men genom beslutet att inrätta ett kompetenscentrum utökas uppdraget framförallt inom forskning och folkbildning.
§ 16 Information från Patientnämnden
Sjukhusstyrelsen fick information av presidiet rörande patientnämndens arbete och hur patientnämnden följer upp de anmälningar som kommer in. Patientnämndens uppgift är att på lämpligt sätt stödja och hjälpa patienter och närstående att föra fram klagomål i offentligt finansierad hälso-och sjukvård och tandvård. Patientnämnden kan även ge information om patienters rättigheter i vården. Vi fick en fin dragning om deras viktiga arbete.
§ 17 Personaluppföljning
Vi fick en muntlig dragning rörande planeringen inför sommaren. Arbete pågår men allt ”pussel” är inte lagt. Det var lite oroväckande att vi inte kunde få mer klarhet i hur sommaren kommer att bli med semester för medarbetare, hur mycket hyrpersonal behöver vi, hur många vårdplatser kommer vara öppna osv.
Jag yrkade på att ”en återrapportering på hur det går att fasa ut hyrpersonal samt få en redovisning av hur många fast anställda som har rekryterats lämnas vid sammanträdet i mars”.
Det blev bifall från alla partier på det yrkandet.
§ 18 Redovisning Upphandlingar
Under mina år som ordförande för Sjukhusstyrelsen har det varit svårt att få en överblick över de upphandlingar som Sjukhusstyrelsen har gjort, veta vilka avtal som är på väg att gå ut, vilka ska förnyas / förlängas samt se analyser på om avtalen gett det vi ville i form av tex volymer, priser och andra faktorer. På Sjukhusstyrelsen fick vi en redovisning som omfattade följande punkter kring ramavtal och vårdtjänstupphandlingar:
- Avtal som är på väg att löpa ut.
- Avtal som ska förnyas.
- Planerade nya upphandlingar.
- Upphandlingar överstigande delegationsordningens beloppsgräns om 2 miljoner kronor gällande hälso- och sjukvårdstjänster och 30 miljoner kronor gällande övriga.
- Uppskattad total kostnad under avtalsperioden per ny upphandling inom ramen för ovanstående begränsningar.
- Kategorisering efter typ av upphandling såsom exempelvis vårdtjänst, utrustning, förbrukningsvaror och serviceavtal
Med bättre fokus på våra upphandlingar blir regionen bättre på att ställa krav, göra analyser och säkerställa att vi betalar rätt pris för varan eller tjänsten.
Fortsättningsvis kommer Sjukhusstyrelsen få en redovisning två gånger per år på upphandlingar som löper ut eller ska förnyas.
§ 20 Återrapport av förstudie för kompletterande sjukhusbyggnader
Sjukhusstyrelsen fick en dragning om förstudien rörande kompletterande sjukhusbyggnader. Det är en gigantisk fråga som kommer kosta massor av pengar. Förra mandatperioden gjordes en förstudie på att renovera Centralblocket (byggnaden på Akademiska där röntgen, operation och en massa annan verksamhet finns) och då landade man i att det skulle ta 34 år och kosta omkring 20 miljarder kronor.
Syftet med förstudien är att utreda kompletterande sjukhusbyggnader och ta fram underlag för beslut som säkerställer Region Uppsalas framtida lokalbehov. Målet är att Region Uppsala ska få ändamålsenliga lokaler för att klara sitt uppdrag i framtiden och på bästa sätt tillhandahålla såväl bassjukvård för Uppsala läns invånare som specialiserad och högspecialiserad vård för patienter inom och utom länsgränserna. I förstudien ska hela hälso- och sjukvårdssystemet beaktas.
§ 22 Programarbete avseende ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset
Det här var ett väldigt bra beslut, att besluta om programarbete för att påbörja arbetet med att skapa fler förlossningssalar på Akademiska. Utbyggnaden är tänkt att ske genom att fler förlossningssalar och stödfunktioner byggs på planet ovanför den befintliga förlossningsavdelningen. Den nya skapas som för att utveckla verksamheten samt säkra patientgruppens och de anställdas behov genom avlastning. I de nya förlossningssalarna kommer de ”lättare” förlossningarna att vara.
Sjukhusstyrelsen beslutade att tillstyrka att ett programarbete startar till en beräknad kostnad av 1,7 miljoner kronor. Den totala kostnaden för utbyggnaden beräknas uppgå till 25 miljoner kronor.
§ 23 Årsredovisning för sjukhusstyrelsen
Sjukhusstyrelsen gjorde ett stort underskott 2023 på – 954 miljoner kronor och de olika delarna inom styrelsens ansvarsområde fördelade sig enligt följande.
Akademiska sjukhuset: – 961 miljoner kronor
Lasarettet i Enköping: – 34 miljoner kronor
Sjukhusstyrelsens egna verksamhet: +42 miljoner kronor
Trots det stora underskottet så pågår arbete hela tiden med att få en ekonomi i balans. De senaste 3 åren har Akademiska sjukhuset sparat 1 miljard kronor. Hade man inte gjort det hade underskottet varit ännu högre.
Några viktiga händelser under året:
Mottagning för behandling av blod och tumörsjukdomar har öppnat i Gränbystaden – vi är först i landet med att flytta ut sådan vård.
Nytt PET centrum på Akademiska – bygget startade under 2023 och beräknas vara klart 2025.
Högsta betyg för klinisk forskning i Uppsala – vetenskapsrådets utvärdering visade våren 2023 att Region Uppsala och Uppsala universitet har en ledande position i landet och rapporten lyfter fram forskningens mycket höga kvalitet, betydelse och samhällsnytta.
Lasarettet i Enköping hade hög produktion under hela 2023
Både Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping klättrade på AT rankingen
§ 28 Initiering av upphandling av koloskopi
Koloskopi är en undersökning av tjocktarmen via ändtarmsöppningen. Region Uppsala utför i dagsläget lägst andel koloskopier per invånare i hela landet och klart under det rekommenderade värdet. Vi var sist i landet med att införa tarmcancerscreening vilket görs genom att man lämnar avföringsprover. Finns spår av blod i avföringen finns risk för cancer, för att kunna bedöma om det är cancer eller inte behöver man göra en koloskopi. Akademiska har mer än 1000 patienter som väntat mer än 90 dagar på att få reda på om de har cancer eller inte. Därför föreslog Akademiska att en upphandling görs för 2024 på 300-350 koloskopier samt med möjlighet till förlängning för 2025.
Tilläggas ska är att verksamheten vill bygga om 2 undersökningsrum på Akademiska så att man kan göra mer screening på Akademiska. Men med tanke på våra ledtider att renovera / bygga om rum tror jag det är en utopi att det är färdigt till årsskiftet.
En upphandling bedöms vara nödvändig för att upprätthålla patientsäkerheten. Koloskopierna beräknas kosta 2,5 miljoner kronor för ett år, motsvarande cirka 300-350 skopier.
Sjukhusstyrelsen beslutade att påbörja en upphandling av koloskopier.
Ordförande Neil Ormerod (V) yrkade på att begränsa upphandlingen till 12 månader vilket fick bifall av S, C och MP.
Jag yrkade på avslag till att begränsa det till ett år då vi måste se till patienternas bästa och att vi måste minska onödigt lidande och oro hos patienterna som väntar på ett besked. Mitt yrkande fick stöd av (M), (KD) och (SD) men vänsterstyret röstade emot. Det betyder att upphandlingen begrändades till ett år.
Genast ser vi att det nya vänsterstyret är emot privata lösningar för att hjälpa patienterna och öka tillgängligheten. Om fokus vore på patienterna borde vi upphandla hela kön så att vi kommer i fas.