Se alla

Slentrianmässiga skattehöjningar missar målet

När välfärden pressas märker fler än någonsin hur avgörande den är och hur viktiga företagen därmed är för oss alla, skriver Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell, Mohamad Hassan och Helena Hedman Skoglund.

Onsdag 23 september 2020

Publicerades ursprungligen på UNT.se debatt 2020-09-23:

Svensk skola ska vara jämlik och ge människor förutsättningar att forma det liv de vill ha. Äldreomsorgen måste garantera trygghet och frihet, hela livet. Sjukvården ska, med omtanke och utan lång väntan, hjälpa de av oss som behöver det. Vi ska kunna ta funktionsrätten för given om vi behöver den. Vi liberaler har länge arbetat mot alla dessa mål. Det har inte alltid varit enkelt, men vi vet att vi måste dit.

I år har ett tidigare okänt virus satt hela vår välfärd i gungning. Januaripartierna har under våren gett ett historiskt statligt tillskott till välfärden på 26 miljarder kronor: 435 miljoner kronor till Region Uppsala och 418 miljoner kronor till Uppsala kommun. Mer pengar kommer att behövas och de kan inte uppstå ur intet.

Socialdemokraterna säger nu oftare än någonsin att de vill sätta välfärden före skattesänkningar. Det är en logisk kullerbytta. Det ena kräver ju helt enkelt det andra.

Inte ett enda öre till välfärden kommer från tomma intet. Företagen är en förutsättning för vår offentliga välfärd. Ett starkt skyddsnät förutsätter friska, växande företag. Företagen, deras anställda och alla vi konsumenter drar in pengar som behövs för att lära ut, vårda, rädda, lyfta, bygga ett bättre land. Kunskap och skyddsnät bekostas båda med skatter och moms från privat sektor.

Välfärden är i sin tur en förutsättning för oss alla, inklusive för företagen och alla som jobbar där. Företagen skulle inte klara sig om den skattefinansierade välfärden inte fanns – de är beroende av förskola, skola, vård, omsorg och LSS, både för sig själva och för sina kunder, sina underleverantörer, sin personal och de anställdas familjer.

Det viktiga för välfärden är inte hur hög skattesatsen är för enskilda personer eller företag – det avgörande är hur mycket skatt vi får in sammanlagt och vad vi sedan gör med pengarna. Det i sin tur påverkas av hur många företag vi har som anställer, vilket resultat de gör och hur många av oss som har ett jobb och kan bidra med moms och skatt. Liberalerna vill med sin skattepolitik skapa förutsättningar för livskraftiga företag och fler jobb – vilket värnar välfärden.

Det måste bli enklare att anställa, så att fler kan gå till jobbet och komma hem med en egen lön. Företagens regelkostnader måste minska – onödig byråkrati ska inte blockera en dröm som vi alla hjälps av. Sänkta bolagsskatter i en tid då arbetsmarknaden svajar gör att företag slipper säga upp och kan anställa, vilket i sin tur stärker vårt lands ekonomi. Värnskatten tog bort drivkrafter till jobb, därför säkrade vi dess avskaffande. Vårt förslag om att sänka skatten för människor med låga inkomster ger människor en tryggare tillvaro och möjlighet att konsumera mer hos lokala företag, något som för många kan vara avgörande.

Fler företag och jobb i växande företag betyder frihet och livschanser. Inte minst innebär det finansiering av det gemensamma; riktigt bra skola, funktionsrätt, god sjukvård och värdig omsorg. De människor som arbetar i det gemensamma har rätt till kunniga kollegor, ledarskap, utveckling och goda arbetsvillkor. Företag och välfärd hänger ihop. Tillsammans gör de att möjligheter kan prägla varje människas liv, vem hon än är och varifrån hon än kommer.

Ett starkt skyddsnät kräver levande företag. Varmt tack till alla som arbetar för att lära ut och skydda andra. Och tack, alla frisörer, revisorer, författare, snickare, medtech-gurus, smålivsägare och musiker. Tack till er, för att ni tillsammans bygger vår välfärd.

Lina Nordquist, (L) riksdagsledamot
Malin Sjöberg Högrell, (L) regionråd
Mohamad Hassan, (L) kommunalråd
Helena Hedman Skoglund, (L) kommunalråd