Se alla

Utredning om HPV-vaccin till fler pojkar och män

Fredag 4 augusti 2023

Regeringen tar nu ännu ett steg i kampen mot cancer genom att ge Folhälsomyndigheten uppdraget att utreda behov och kostnader för att erbjuda vaccination mot humant papillomvirus (HPV) till fler pojkar och män. Denna utredning inkluderar även att undersöka behov och kostnad för ett särskilt erbjudande om vaccination mot HPV till män som har sex med män, transpersoner och personer som lever med HIV.

”Vaccination mot HPV kan göra stor skillnad i kampen mot livmoderhalscancer. Det är positivt att regeringen tillsätter en utredning för en catch-up vaccination mot HPV för pojkar och män. Jag ser fram emot resultaten.” säger Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande för sjukhusstyrelsen.

Sedan 2010 har HPV-vaccination ingått i det allmänna vaccinationsprogrammet för flickor i årskurs fem. På grund av ökad kunskap om HPV-orsakade cancerformer som även drabbar män, och de positiva effekterna som uppnås genom att vaccinera både pojkar och flickor, började även pojkar i årskurs fem att erbjudas vaccinationer under höstterminen 2020. Sedan 2021 erbjuds kvinnor i tjugoårsåldern s.k. catch-up vaccination mot HPV.

Regeringen har i sin överenskommelse med Sveriges Kommuner och Regioner om en jämlik och effektiv cancervård 2023 avsatt 25 miljoner kronor för att utrota livmoderhalscancer.

Läs regeringens pressmeddelande här.