Se alla

Debatt: Tid för samtal och råd ger trygga barnfamiljer

Varje barn behöver få bästa möjliga start och varje nybliven förälder ett tryggt föräldraskap. I dag når inte avgörande barnhälsovård alla familjer. Det är hög tid för nytänkande, skriver Lina Nordquist och Juno Blom.

Tisdag 23 maj 2023

Barnen i utsatta områden har sämre hälsa än andra barn. Färre av barnen vaccineras, samtidigt som fler lider av karies redan vid tre års ålder. Parallellt med de orättvisa skillnaderna i hälsa tornar andra faror upp sig för barnen: barn riskerar att utsättas för våld i hemmet, barn rekryteras allt oftare in i kriminella gäng och våldet går allt lägre ner i åldrarna. Kompakt utanförskap går alltför ofta i arv.

Därför storsatsar nu Liberalerna och regeringen på tryggt föräldraskap och på varje barns hälsa.

Nyblivna föräldrar och deras spädbarn behöver tidiga insatser som fungerar, både för att få förebyggande hälsoråd och för att bygga en hållfast relation mellan det offentliga och familjen. Studier från både USA och Finland har visat att utökade hembesöks­program till nyblivna förstagångs­föräldrar har positiva effekter både kort- och långsiktigt. Hembesöks­programmen skyddar barnen på många sätt – barn som riskerar att fara illa fångas upp tidigare, de som annars hamnar efter i utvecklingen kan få stöd i tid och skydd kan ges åt barn växer upp med sociala problem.

Liberalerna är stolta över att flera socialt utsatta områden i Stockholm numera erbjuder just utökade hembesöks­program, där familje­rådgivare från social­tjänsten och barnhälso­vården (BVC) kommer för samtal hem till familjer med nyfödda. När alla nyblivna förstagångs­föräldrar vid Rinkeby BVC erbjöds programmet tackade 94 procent ja till att delta. Varje nybliven familj fick fem extra hembesök av BVC-sjuksköterska och föräldra­rådgivare när barnet var 2–15 månader gammalt. Sedan hösten 2017 är hembesöks­programmen etablerade arbetssätt inom ramen för barnhälso­vården och en del av social­tjänstens förebyggande föräldraskaps­stöd i Stockholms ytterstad.

Det nya arbetssättet gör skillnad för barns framtid. I familjer med förstfödda i Rinkeby ledde hembesöken till tryggare föräldraskap, högre vaccinations­vilja och färre besök på barnakuten. Bland nyblivna förstagångs­föräldrar har programmet välkomnats. Sociala insatser har kunnat etableras tidigare, tack vare uppbyggnad av relationer som för samhällets stöd närmare barnet och familjen.

Över hela landet behöver nyblivna barnfamiljer få samma möjligheter. Den vilseledande hot- och hatkampanj som pågår mot social­tjänsten i Sverige, gör det än mer angeläget att stärka tilliten genom att tidigt tydliggöra samhällets omtanke och stärka kontaktytorna med barn och familjer. Det offentliga ska vara närvarande i människors liv, så att tillit och förtroende finns där när familjer behöver stöd.

Därför stärker vi hembesöks­programmen. Regeringen bygger nu upp (50 miljoner 2023 och 100 miljoner 2024) för att från 2025 satsa 200 miljoner varje år för att ge varje barn en så god chans i livet som möjligt. Regioner och kommuner har huvud­ansvaret här, men det är viktigt att staten lever upp till sin del av samhälls­kontraktet.

Liberalerna och regeringen flyttar fram positionerna. Ingen ska lämnas efter och alla barn ska få möjlighet att forma sitt liv. Genom satsningen stärker vi barns hälsa och formar en kontaktyta med social­tjänsten för de familjer som behöver. Detta stärker samhälls­kittet. När andra vill splittra samhället och underblåser misstron mot social­tjänsten arbetar Liberalerna för att fler ska vara del av samhället.

Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson
Juno Blom (L), barnpolitisk talesperson