Se alla

Vänsterstyrets tankevurpa kan leda till en försvagad folktandvård

Torsdag 13 juni 2024

Vänsterstyret i Regionen sätter stopp för bolagiseringen av Folktandvården. Det riskerar tandhälsan i Uppsala län, skriver borgerliga företrädare.

Den offentligt drivna Folktandvården verkar på en konkurrenssatt marknad vilket innebär stora utmaningar, inte minst då starka privata aktörer etablerat sig i Uppsala län. För att kunna konkurrera på lika villkor bör Folktandvården bolagiseras. Mot den bakgrunden har Region Uppsala under borgerlig ledning förberett för att Folktandvården ska kunna drivas som bolag för att fortsatt ha goda förutsättningar att erbjuda tandvård.

Det stoppas nu av regionens nya vänsterstyre, bestående av S, V, C och MP, vilket i förlängningen försämrar den offentliga tandvårdens förutsättningar till förmån för privata aktörer. Folktandvården i Uppsala län har idag en stark marknadsandel med ca 40 procent av vuxentandvården och hela 90 procent av barntandvården. Men verksamheten står inför förändrade förutsättningar och stora utmaningar.

Region Uppsala har utrett möjliga vägar för Folktandvården och utifrån det konstaterat att Folktandvården bör övergå till bolagsform för att fortsatt kunna erbjuda effektiv och kvalitativ tandvård med hög tillgänglighet, inte minst i glesbygd.

Folktandvården fyller en viktig funktion i att kunna erbjuda god tandvård till hela länets invånare, särskilt för barn och äldre med låg betalningsförmåga. Bolagiseringen handlar inte om att förändra Folktandvården, utan om att rädda och bevara den.

Flera regioner har tidigare landat i samma slutsats och driver idag Folktandvården som bolag, inom tidigare alliansstyret, bestående av Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, har vi beslutat efter vad också experterna på Region Uppsalas förvaltning bedömt vara det bästa för att driva Folktandvården som ett bolag.

Så sent i höstas vann professionens röst stärkta ställning för en politisk mandat. Därför har det också under en övergångsperiod förberetts att ett bolag ska kunna vara på plats i januari 2025. Nu stoppas omställningen av det nya vänsterstyret, som kunde tillträda i februari efter att Centerpartiet bytt sida.

Att vänsterstyret varit kritiska till att driva Folktandvården som bolag är visserligen ingen hemlighet. Motiveringen är som vanligt att politiken ska ha “kontroll”. Det är dock just kontrollen man förlorar genom att vägra Folktandvården att skapa förutsättningar för att klara av sitt uppdrag.

Vi vill fortsatt kunna garantera en effektiv och kvalitativ tandvård med hög tillgänglighet i hela Uppsala län, genom att den bedrivs i privat eller offentligt regi. Att stoppa detta innebär bara en pyrrhusseger. Om inte vänsterstyret tänker om slår man undan benen på Folktandvården genom att försvaga deras möjligheter att konkurrera med privata aktörer. I Uppsala finns idag ingen alternativ aktör som klarar Folktandvården av leverera den tillgänglighet som behövs inte minst länets mer glesbefolkade delar.

Emilie Orring, regionråd (M)
Björn-Owe Björk, regionråd (KD)
Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)