
Vården för människan, inte för myndigheten
När en människa blir sjuk måste vården fungera. Vi vill göra sjukvården mer jämlik och mer mänsklig.
Måndag 7 juli 2025
Svensk sjukvård måste samordnas bättre över landet. Staten behöver ta betydligt större ansvar i strategiska vårdfrågor om läkemedel, beredskap och tydlig rätt till bästa rådande behandlingsmetoder. Men att bygga enda, central myndighet för hela Sveriges vård tror inte vi är lösningen. Tvärtom. Erfarenheter från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen visar hur en gigantisk myndighet kan tappa både tempo och förmåga att se människan.
Det som fungerar i centrala städer kan vara rent dåligt i glesbygd. Det som i en del av landet är digital vård kan på andra håll passa bättre som mobil mottagning, specialistvård utanför sjukhuset eller som traditionell mottagning. Däremot kräver en sjukdom givetvis samma medicinering och behandling, oavsett var vi bor. Våra kroppar är ju likadana, oavsett om vi flyttar till Skinnskatteberg, Ljusdal eller Malå. Staten behöver säkra att vi får vård utifrån just vår sjukdom och våra behov, oavsett om vi bor i förort, bruksort eller på landsort.
1600-talets länsgränser är inte anpassade för modern sjukvård. Regioner med mycket samarbete bör gå samman försiktigt, för att inte slå sönder samarbete med kommunernas vård. Men att ersätta dagens vårdstruktur med ett tungt statligt maskineri, det är som att tro att ett nytt ritbord automatiskt ger ett bättre hus. Det blir inte mer vård, inte fler kloka och omtänksamma anställda, inte kortare köer – men det riskerar att bli dyrare, trögare och längre bort från människan. Det är inte fler hierarkier vi behöver. Däremot tydligt ansvar och gemensamma spelregler – utan att ta ifrån vården dess närhet till människor.
Utöver detta tänker vi liberaler stärka kontinuitet och självbestämmande för sjuka människor. Vi vill öka stödet till anhöriga, förbättra arbetsvillkoren och införa fler utvecklingsvägar för sjukvårdens anställda, inklusive att fler yrkespersoner ska kunna driva småskalig vård. Vi tänker ge all vård i alla regioner ett uppdrag att aktivt bidra till forskning och medicinsk utbildning, att bedriva utveckling och underlätta innovation.
Vi vill att staten stöttar, men inte kväver. Leder, men inte fjärrstyr. Vi ger oss inte förrän patientens och de anhörigas perspektiv alltid är viktigare än organisationens gränser. Sjukvården ska vara trygg, nära och jämlik. Det behöver staten bidra till, men utan att bli hela vårdens huvudman.
Lina Nordquist, gruppledare i riksdagen (L)
Malin Sjöberg Högrell, ledamot Vårdansvarskommitten (L)
Svante Forslund, gruppledare i Enköping (L)