I hela landet blir bristen på specialistsjuksköterskor allt värre, särskilt inom psykiatri, operation, narkos- och intensivvård. Allra värst är läget inom psykiatrin – i vårt eget län försvinner var fjärde psykiatrisjuksköterska de närmaste åren. Detta kommer att skapa allt längre väntan på vård, och alltmer stress. Sjuksköterskebristen är nämligen sannolikt sjukvårdens största arbetsmiljöproblem. Utan åtgärder beräknar Statistiska centralbyrån att läget kommer att eskalera och bli allt värre de närmaste tio åren.

Fler sjuksköterskor måste välja att specialisera sig, det är den enda lösningen. Social­styrelsen konstaterar dock i en rapport att ”de ekonomiska incitamenten för sjuksköterskor att vidareutbilda sig är svaga, eftersom lön inte utgår under utbildningen”. Det måste vi ändra på.

Därför föreslår vi ett pilotprojekt för att skapa bättre psykiatrisk vård och göra köerna kortare inför operation. Vårt förslag innebär att sjuksköterskor i första hand får betald specialisering inom de områden där bristen är som störst: psykiatri, narkos, operation och intensivvård. Sjuksköterskor som antas till utbildningen får helt enkelt behålla sin lön medan de specialiserar sig.

Vi är övertygade om att fler specialistsjuksköterskor i vårt län kommer att förbättra psykiatrin och korta patienters väntan på vård. Faller pilotprojektet väl ut går vi gärna vidare till andra specialiseringar, till exempel till distriktssjuksköterskor och specialister i äldrevård.

För att bli en riktigt bra arbetsgivare krävs ett helhetsgrepp om arbetsmiljö, löneutveckling och möjlighet att både utveckla sin arbetsplats och att själv utvecklas i sitt arbete. Där är vi inte i dag, och vi har mycket mer att förbättra, men vi är säkra på att detta är ett steg på rätt väg.