Se alla

Handlingsplan för kortare väntetider

Lina Nordquist (L): Det är ett slöseri att sjukvårdspersonal har så lite tid för sina patienter.

Torsdag 17 november 2016

Lina Nordquist (L), oppositionslandstingsråd
Lina Nordquist (L), oppositionslandstingsråd

Väntetiderna i landstinget ökar alltmer. De styrande, S och MP, är angelägna om att hålla i ekonomin på Akademiska sjukhuset, men utan nya sätt att effektivisera vården är ekonomisk press bara en piska över människor som redan arbetar hårt. Alliansen har därför tagit fram ett handlingsprogram för kortare väntetider. Inget förslag kräver mer resurser. Utmaningen är istället att jobba smartare, för kortare köer och bättre arbetsmiljö.
———————————
Handlingsplan för tillgänglighet för Akademiska sjukhuset och
Lasarettet i Enköping
Väntetiderna till specialistvården ökar i landstinget. Det arbete som sjukhusen redan har genomfört för att förbättra tillgängligheten går i rätt riktning, men mycket mer behöver göras. Med effektivare arbetssätt kommer tillgängligheten att förbättras utan att landstingsfullmäktige kommer att behöva skjuta till extra medel. Att effektivisera verksamheten är även nödvändigt på grund av de kapacitetsbrister sjukhusen har och som kan ta tid att finna lösningar på.
För att förbättra tillgängligheten är det nödvändigt att sjukhusen arbetar systematiskt med produktions- och kapacitetsplanering och fokuserar på att förbättra patientflödena. Den försämrade tillgängligheten har flera orsaker men brist på kapacitet skapar flaskhalsar i patientflödena, vilket i sin tur orsakar överbeläggningar och utlokaliseringar, samt en ohållbar arbetsmiljö. För att kunna hålla effektiva patientflöden igång ska beläggningsgraden inte vara högre än 90 procent. Idag är den som regel ofta över 100 procent på många avdelningar vilket är ohållbart.
Kapacitetsbristerna är i första hand knutna till bristen på specialistsjuksköterskor såsom operationssjuksköterskor och intensivvårdssjuksköterskor och vanliga sjuksköterskor.
Det är ett slöseri att sjukvårdspersonal har så lite tid för sina patienter. Vi vill slopa onödig administration och omfördela den nödvändiga.
Genomtänkta vårdval inom väl avvägda sjukvårdsområden ger kortare väntan, ökat patientinflytande och fler arbetsgivare. Även den som inte väljer har rätt till vård i världsklass. Sjukvården blir alltmer specialiserad, vilket kräver stärkt samarbete med vårdgivare i och utanför Sverige. Då räcker våra gemensamma medel längre, samtidigt som hälsan i länet ökar.
Patientens insyn i vård- och behandlingsprocessen ska öka. Vårdgarantin ska omfatta hela vårdprocessen, alltifrån diagnostik, undersökningar och provtagningar till återbesök och rehabilitering.
Vård för psykiska besvär ska vara lika tillgänglig som annan vård. Psykologer, kuratorer och psykiatrisk kompetens måste vara enkelt tillgänglig i äldreomsorg, i elevhälsa och på vårdcentraler och ungdomsmottagningar.
En viktig uppgift för sjukvården är att säkerställa att äldre och kroniskt sjuka patienter får god tillgång till vård och behandling. Samtidigt underlättar den medicinska utvecklingen att delar av den specialiserade sjukvården flyttas närmare länets patienter. Såväl förundersökningar som eftervård och rehabilitering kan idag utföras som öppenvård vid vårdcentraler och i hemsjukvård.
Ytterligare specialistvård på vårdcentraler utöver allmänmedicin kan korta väntan på vård, ge utförligare underlag för eventuella remisser och minskar också behovet för patienten att företa sig ansträngande, tidskrävande resor till länets sjukhus. Regelbunden rådgivande specialistverksamhet kan även ge kompetensutveckling och utgöra ett kollegialt stöd som lockar fler medarbetare att arbeta på vårdcentraler med långa avstånd till länets större orter och sjukhus.
Landstingets två sjukhus ska därför under 2017–2019 inrikta sitt arbete med ökad tillgänglighet enligt följande:
● Produktions- och kapacitetsplanering ska finnas för all verksamhet. Nya förbättrade metoder för schemaläggning ska införas.
● Arbetet med värdebaserad vård ska intensifieras.
● Överbeläggningar och utlokaliseringar ska minska. Arbetet med förbättrade patientflöden ska redovisas månatligen.
● Rekrytering av kompetenser som har en nyckelroll för effektivare patientflöden ska prioriteras, som exempelvis operationssjuksköterskor.
● Sjukhusen ska införa betald specialistutbildning för sjuksköterskor.
● Sjukhusen ska minska den administrativa bördan för sjuksköterskor genom att införa nya arbetssätt och föra över arbetsuppgifter till annan personal, exempelvis bör sjukhusen försöka anställa fler medicinska sekreterare.
● Sjukhusen ska införa ett arbete för att på ett systematisk sätt ta bort onödiga regleringar.
● Specialistvård som inte måste utföras på sjukhusen ska flyttas närmare länets patienter, antingen
i samarbete med landstingets egen primärvård eller genom utökad användning av vårdval.
● Samarbetet mellan Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping avseende operationsverksamheten ska utökas.
● Lasarettet i Enköping ska fullfölja sin verksamhet med lasarettansluten hemsjukvård och Akademiska sjukhuset ska utveckla sin motsvarighet med sjukhusansluten hemsjukvård.
Utöver detta genomför sjukhusen sedan tidigare en mängd åtgärder av specifik karaktär som respektive förvaltningschef själv beslutar om.

Uppsala 17 november 2016
Lina Nordquist, 2:e vice ordförande (L)
Stefan Olsson, ledamot (M)
Sara Sjödal, ledamot (C)
Helena Busch-Christensen (KD)