Vi har på många områden en hälso- och sjukvård i världsklass i Uppsala län. Det är vi stolta över. Men för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda en modern, trygg och tillgänglig vård med hög kvalitet måste vi ständigt sträva efter att bli bättre.

Människans starkaste vapen är hennes innovationsförmåga och uppfinningsrikedom. För att förbättra och utveckla hälso- och sjukvården vill Liberalerna inrätta en analysenhet i landstinget som identifierar, granskar och inför nya arbetssätt i sjukvården. Vårt landsting har många eldsjälar som bedriver ett fantastiskt utvecklingsarbete, men vi saknar den struktur och det stöd som skulle kunna hjälpa dem utveckla, införa och sprida nya metoder.

Vi måste radera gapet mellan vad vi gör idag, och vad vi egentligen skulle kunna göra enligt forskning och beprövad erfarenhet. Om medarbetares idéer snabbt lyftes, utvärderades och omsattes till verklighet skulle de kunna lösa många av vardagsproblemen i sjukvården.

Sjukvård får inte styras efter nycker. När de rödgröna fick makten vid landstinget avskaffade de Vårdlotsarna, en tjänst som hjälpt sjuka patienter att hitta rätt vård, och att orientera sig om sin sjukdom och om de olika stegen i sin behandling. Med detta förlorade landstinget inte bara 70 miljoner kronor per år, utan tillintetgjorde också ett sätt att hålla patienter för friska för våra sjukhus. Vi har inte råd med fler sådana missar.

Fördelarna med en analysenhet är många. Idag finns till exempel platser i Sverige där patienter får säkrare vård än hos oss, eftersom deras landsting och kommunala sjukvård använder samma journalsystem. På andra ställen påminns glömska patienter om att ta sina läkemedel med en elektronisk dosett.

Ytterligare andra använder mobil röntgen för att äldre patienter ska slippa bli medtagna och förvirrade av sjukresor och väntan på akutmottagning.

På många håll stöttas dessutom kroniskt sjuka patienter med regelbundna telefonsamtal från sjuksköterska, vilket gör dem friskare och sparar gemensamma resurser.

Vi vill skapa en verksamhet baserad på kunskapsteori, systemtänkande, mätningar över tid och kunskap om förändringspsykologi. En sådan analysenhet kan göra stor nytta genom att ge medarbetare hjälp och stöd med att utveckla, implementera och sprida nya arbetssätt och metoder. Den skulle ge patienter snabbare tillgång till bättre sjukvård, samtidigt som vi fortare skulle kunna utesluta eller avskaffa föråldrade arbetssätt.

En enhet för kontinuerlig analys skulle göra det lättare att öka tempot i vårdens utvecklingsarbete och göra det lättare för nya behandlingar, tekniker och arbetssätt att komma patienterna till nytta – inte minst satsningar på digitalisering och införandet av nya e-hälso tjänster. På den plats där bättre metoder och behandlingar utvecklas är de också först till hjälp för patienterna.

Analysenheten skulle komplettera vårt förslag om innovationsfond, en motion som vi glädjande nog redan fått igenom. Fonden kan ta oss ytterligare ett steg mot framtidens vård genom att finansiera prövningar av nya behandlingsmetoder, läkemedel mot sällsynta sjukdomar, substanser som inte kan patenteras och andra ”olönsamma” behandlingar som läkemedelsföretag inte vågar satsa på.

Slutligen skulle en analysenhet även kunna arbeta med ett projekt för bättre arbetshälsa för personalen.

En genomlysning och strukturering kring hur arbetsmodeller och scheman påverkar hälsa, sjukskrivningar och personalomsättning skulle kunna ge både friskare och mindre stressad personal.

I ett liberalt landsting prioriteras innovation, kompetensutveckling och arbetsmiljö. Vi vet att morgondagens sjukvård kan ges på nya, klokare sätt. Genom att satsa på sjukvårdens utveckling investerar vi i vår egen framtid.

Lina Nordquist
Oppositionslandstingsråd (L)