Se alla

Vänsterstyrets ideologiska agenda sätter patienter och företag i kläm

Det hotar patientvården och företagsklimatet med ideologiska beslut.

Torsdag 21 mars 2024

I vår ursprungsartikel (UNT 7/3) uttrycker vi oro mot bakgrund av beslut som det nya vänsterstyret nyligen fattat, vilka kan få illavarslande konsekvenser för företag, skattebetalare och patienter. Vi blir tyvärr inte lugnare av sättet på vilket nya styret viftar bort kritiken (UNT 15/3).

Vår första farhåga gällde upphandling av koloskopier. Det bedömda behovet är att en upphandling på två år krävs för att arbeta bort kön och ge människor den undersökning och möjlighet till den vård de behöver. Vänsterstyret har, av inga andra skäl än ideologiska, omöjliggjort en avtalstid som gör att fler patienter får vård i tid. Då tusen patienter står i kö för koloskopi är det klarlagt att en initial avtalstid om två år är såväl patient- som företagarvänlig.

Vänsterstyret påstår att vi far med osanning och påstår i samma andetag att vi inte föreslagit någon annan lösning. Vi tycker att de bör följa sin egen uppmaning och kontrollera uppgifterna: I protokoll från sjukhusstyrelsen framgår tydligt att vi borgerliga partier var emot vänsterns förslag. Vi yrkade även på en längre avtalstid i samband med att upphandlingsdokumenten skulle antas.

Vår andra farhåga gällde att vänsterstyret nu utreder möjligheten att återta lokalvård i egen regi vilket i praktiken betyder att våra medarbetare, undersköterskor och sjuksköterskor, utöver ordinarie uppgifter även ska städa patientrum och vårdinrättningar. Bakgrunden till den oron är historisk – det var nämligen så verkligheten såg ut innan vi utökade upphandlingen.

Det är ytterst beklagligt att nya vänsterstyret, när det handlar om politiska beslut som de inte verkar vilja stå för, gömmer sig bakom opolitiska tjänstepersoner. Förvaltningens uppgift är att förse politiken med underlag men det är politikens uppgift att värdera den informationen, fatta beslut mot bakgrund av den och ta eventuella konsekvenser av besluten.

I en demokrati har oppositionen en viktig roll i att granska de styrandes politik. Om vänsterstyret är oroliga för att bilden av Region Uppsala blir negativ borde de fundera över konsekvenserna av sin politik i stället för att vifta bort kritik som osanningar.

Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L)
Emilie Orring, regionråd (M)
Björn-Owe Björk, regionråd (KD)
Cecilia Linder, regionråd (M)