En vårdmanifestation kommer att ske den 4 september. Vårdpersonalen är trött. De är trötta på att bedriva en vård som inte har patienterna i fokus. Nu är det slut på rean, en annan vård är möjlig. De har rätt! De är trötta på att identifiera lösningar till en bättre och mer välfungerande vård men inte få chansen att arbeta med utveckling för att man behövs ”på vårdgolvet”. De är trötta på dåliga villkor, att inte bli uppskattade i allt fantastisk de gör och all stress de står ut med trots allt. De är less på att inte hinna ge den goda vården de är utbildade till.
Vi tror att de kräver ordning och reda, lugn och ro att göra sitt jobb. Vi vet att det krävs för att bedriva en god vård med våra patienter i fokus. Vårt land har länge haft en omsättning på vårdens personal som är kostsam. Kostsam för alla. Även vi som skriver detta är legitimerade sjuksköterskor som lämnade Akademiska efter många års trogen tjänst efter att ha ledsnat på oredan vi ser. I stället försöker vi tackla dessa problem via den liberala politiken som har mycket fokus på just det vi ska ha fokus på: Patienten. Vi är helt säkra att med Liberalernas förslag skapar vi en vård/arbetsmiljö som gynnar alla.
Ett av vårdupprorets krav är vettiga löner och hållbar arbetsmiljö för alla i vården. Det är det minsta man kan begära. Kringjobb som stjäl tid sänker arbetsmiljön. På samma sätt ger arbetsscheman utan återhämtning eller anpassning efter människors privata situation att man tvingas gå ned i arbetstid eller helt säga upp sig. Resultatet blir lång väntan på vård, ökat lidande och pengar i sjön.
Under Liberalernas ledning satsades 30 miljoner extra till löner som halkat efter. Många vårdyrken är bristyrken, vårdpersonalen har tack och lov fler arbetsgivare att välja mellan i dag och då måste landstingen vara så bra att människor väljer att arbeta hos oss, och att de väljer att stanna. En ordentlig löneutveckling och bättre arbetsmiljö är ett viktigt steg för Liberalerna på vägen mot minskad sjuksköterskebrist och fler vårdplatser.
Vårdupproret kräver att undersköterskor får en kompetenshöjning. Vi håller med. Trots en treårig omvårdnadsutbildning får de ofta ägna stor del av tiden åt arbetsuppgifter långt från omvårdnad. Många städar, bäddar, tvättar droppställningar, serverar lunch och ägnar sig åt helt annat än deras utbildning syftar till, samtidigt som deras tid behövs till annat. Därför har Liberalerna krävt satsningar på vårdnära service och vårdbiträden. Genom att anställa vårdbiträden kan undersköterskornas arbetsuppgifter renodlas, deras löner öka och därmed även deras status.
I majoritet införde vi ”Vårdnära service”, där patientnära städ-och tvätthantering utförs av andra än vårdpersonal. Det ger undersköterskor mer tid för patienter, samtidigt som städningen blir bättre när den utförs av hygienutbildad personal med tid för uppgiften. När en avdelning på Astrid Lindgrens Barnsjukhus införde vårdnära service minskade sjukskrivningarna så mycket att sjukvården i slutändan inte kostade ett öre mer, trots att mer personal anställts. Liberalerna har ställt krav på att Uppsala län måste arbeta för detta.
Många i sjukvården är stressade och har för lite tid för sina patienter. Vi har krävt att sjukhusen ser över rollfördelningen mellan sjukvårdens yrkesgrupper, så att var och en får användning för sin kompetens och får mer tid för patienterna. Vi har föreslagit att Uppsala län utser 170 medarbetare till första sjuksköterska eller första barnmorska, ger dem en löneförhöjning på 5 000 kronor i månaden och tid för att utveckla vården. Under vår tid i majoritet inledde vi dessutom en kartläggning av kringjobbet i sjukvården, som nu stannat upp. Vi har även krävt att landstinget ska se över behovet av fler medicinska sekreterare.
Var och en måste kunna lägga sin tid på det som gjorde att man en gång valde sjukvården: patienterna. Vi lär få vänta på vår vård så länge landstinget väntar på löner och god arbetsmiljö.
Janine Bichara
Sjukhusstyrelsen (L), leg sjuksköterska
Monica Lundberg
Liberalernas landstingsgrupp, leg sjuksköterska