Se alla

Psykisk hälsa

Liberalerna vill:

  • Ha en väg in för barn och unga med psykisk ohälsa – utveckla barn- och ungdomshälsan till att bli navet i hela länet.
  • Öka möjligheten för barn att få hjälp av rätt kompetens, tex psykolog eller kurator, i skolan.
  • Utöka samarbetet med kommuner – kunskap om bland annat NPF behöver finnas exempelvis i skolan.
  • Korta köerna för barn och unga vuxna som behöver få en NPF utredning eller en behandling.
  • Erbjuda psykiatrisk kompetens vid alla äldremottagningar.
  • Säkerställa att SIP genomförs för alla patienter som behöver det.
  • Utveckla och sprida kunskapen om suicid och suicidprevention, sprid kunskapen om vilka stödlinjer som är tillgängliga.
  • Fortsätta processen med att införa psykiatriambulanser.
  • Införa möjlighet till självinskrivning inom vuxenpsykiatri.
  • Öka patientens delaktighet i sin egen vård.
  • Införa en fast vårdkontakt inom psykiatrin – både inom i första linjens psykiatri och även inom den öppna specialistpsykiatrin.
  • Starta utbildningsinsatser för att förbättra vårdens bemötande av patienter med psykisk ohälsa.
  • Stödja utvecklingen av digitala verktyg för behandling av psykisk ohälsa.
  • Stärka Röda korsets hjälp efter krig, flykt och tortyr.

Jämlik vård för psykisk hälsa

Vård för psykisk ohälsa ska vara lika tillgänglig som annan vård. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning och personer som lider av psykisk ohälsa är bland de mest sårbara i sjukvården. Tidiga insatser och förebyggande arbete är därmed oerhört viktigt. När man söker vård för psykisk ohälsa är det viktigt att man snabbt får sitt första besök och inte fastnar i en kö. För att uppnå detta krävs god samverkan mellan vårdinstanser och god tillgång till vård.

Därför vill Liberalerna att vård för att behandla psykisk ohälsa ska vara tillgänglig i hela länet. Köerna för att få vård måste bli kortare. Psykologer, kuratorer och andra kompetenser för att behandla psykisk ohälsa måste vara tillgängliga i primärvården. Det måste bli enklare och snabbare att få tid hos både primär- och specialistvården. Psykologer och kuratorer ska vara en integrerad del av elevhälsan, och vi vill öka samarbetet mellan barn- och ungdomspsykiatri, vårdcentraler och socialtjänst. Äldremottagningar med tillgång till psykologer ska vara en självklarhet. Men vi vill även arbeta för att sjuksköterskor, läkare och psykologer till psykiatrin måste utbildas. 

När personer behöver stöd från flera aktörer inom vården, ska en plan göras som ger en överblick av vården och gör det enklare att samarbeta och att se vilka insatser som ger bästa möjliga effekt.  Att genomföra en SIP (samlad individuell planering) är lagstadgat, och regionen behöver ha rutiner och samverka med kommuner och andra aktörer för att säkerställa att SIP genomförs när det behövs.

Risken för självmord och självskador är den allvarligaste säkerhetsrisken vid psykiska besvär. Genom riktade utbildningar, införande av evidensbaserade metoder och uppföljning av de självmord som sker ska kan risken för självmord och självskador minska. Därför vill Liberalerna att arbetet och kunskap gällande suicidprevention med alla berörda aktörer ska utvecklas.

Bemötande av patienter med psykisk ohälsa

Vården och bemötande av patienter med psykisk ohälsa måste förbättras. Vi vill att akut psykiskt sjuka ska hämtas av psykiatriambulans, inte av polisen. Patienter med ett konstaterat behov ska även kunna skriva in sig själva på psykiatrisk klinik när de har behov av vård. Det ska vara enklare att få kontakt med psykiatrin och få den hjälp man behöver. En fast vårdkontakt inom psykiatrin bör också finnas tillgänglig för de som önskar det. Utbildningar inom vården för att förbättra vårdens bemötande av patienter med psykiatriska diagnoser bör genomföras. Liberalerna vill stödja utvecklingen av digitala lösningar för att förbättra psykiatrisk vård, vi vill fortsätta utveckla hjälp-till-självhjälp-verktyg som finns digitalt.

Fokus på barn och unga

Det är viktigt att det är enkelt för barn och ungdomar att få hjälp när de har psykisk ohälsa, därför vill vi fortsätta stärka barn- och ungdomshälsan som ska vara en väg in för de med enklare psykiska besvär. Om barn och unga får hjälp tidigt så utvecklas inte svår psykisk ohälsa och vård från BUP kan undvikas. Barn- och ungdomshälsan ska finnas i hela länet och det ska vara enkelt för elevhälsan, föräldrar, barn och unga att komma i kontakt med dem. Barn- och ungdomshälsan ska ha ett länsuppdrag och ska samverka med andra vårdgivare, elevhälsa och socialtjänst.

Unga vuxna som mår dåligt försämras när de inte får snabb hjälp, de riskerar att bli isolerade och hamna i missbruk eller till och med begå självmord. Liberalerna vill korta köerna för unga vuxna som behöver få en NPF-utredning eller en behandling. 

Läs mer om vår politik för Uppsala län: