Se alla

Kultur

Tankens och ordets frihet är grunden i liberal kulturpolitik.

Liberalerna vill:

  • Stödja den kulturella och kreativa sektorn i hela regionen.
  • Att alla invånare ska ha tillgång till ett rikt kulturutbud.
  • Främja fortsatt utveckling av länsmuséets publika verksamheter, som från 2022 även inkluderar Gamla Uppsala museum, för att stärka dels det kulturhistoriska arvet, dels lyfta fram verksamheten i den regionala besöksnäringen.
  • Tillgängliggöra regionens konst och kultur digitalt.
  • Tillgängliggöra konst och kultur för patienter i Region Uppsala.
  • Skapa bättre förutsättningar för kulturarbetare och konstnärer att både leva och verka i regionen.
  • Att folkhögskolorna utvecklas till kraftfulla hubbar för kunskap och bildning.
  • Se ett ökat samarbete mellan kulturliv och besöksnäring.

Den liberala kulturpolitikens uppgift är inte att styra kulturen, utan att förbättra förutsättningarna för det konstnärliga skapandet och för individens bildning. Ett öppet samhälle behöver litteratur, konst och andra kulturella uttryck som provocerar och utmanar. Kulturpolitiken ska värna kulturens eget värde och agera som möjliggörare.

Regionens kulturpolitik finns till för alla länsbor. Alla invånare ska ha tillgång till ett rikt kulturutbud. Alla delar bör finns representerade i regionen – det lokala föreningslivet, det fria kulturlivet, de starka institutionerna och gästande nationella och internationella inslag som kan ge viktiga injektioner till såväl lokalt kulturliv som andra sektorer. Konst och kultur ska även tillgängliggöras för patienter med lång vårdtid i Region Uppsala  

Pandemin har slagit hårt mot hela kulturlivet, och regionen ska motverka de kort- och långsiktiga effekterna av pandemin.

I Uppsala län finns unika kulturmiljöer som Regionen har ett ansvar att levandehålla och tillgängliggöra, till exempel det internationellt intressanta besöksmålet Gamla Uppsala Museum.

Kulturens är en av motorerna inom besöks- och eventnäringen. Liberalerna vill se ett tydligt närmande mellan kulturlivet och besöksnäringen på alla plan. Områdena är sammanlänkade och skulle genom ökad samverkan gällande strategi, kommunikation och i vissa fall även genomförande, kunna öka verkansgraden väsentligt.  Detta skulle öka antalet besök till all kulturverksamhet.

Konstnärer och kulturskapare bidrar med innovation, attraktivitet och nöjdhet hos invånarna på de platser där de är verksamma. Regionen ska därför aktivt verka för att skapa bättre förutsättningar för dessa grupper att både leva och verka i regionen. 

Liberalerna vill att Folkhögskolorna tar ett bredare lokalt ansvar. De har potentialen att utvecklas till kraftfulla centra för lokala erfarenheter, kunskap och bildning, bland annat genom ökat samarbete med näringsliv, kulturliv, föreningsliv, akademi och invånare. 

Digitalisering inom konst och kultur bör prioriteras för att öka tillgängligheten av konsten och kulturen genom nya kanaler och i nya former.  

Läs mer om vår politik: