Se alla

Kvinnovård och barnvård

Liberalerna vill bygga Sveriges bästa kvinnoklinik och förlossningsavdelning på Akademiska sjukhuset – för en god arbetsmiljö, högklassig kvinnosjukvård och trygga förlossningar. Kvinnokliniken ska även inrymma goda möjligheter till forskning om barns hälsa och sjukvårdsinsatser. Trygga föräldrar ger trygga barn, investeringar i barns hälsa ger utdelning under deras fortsatta liv.

Liberalerna vill:

  • Bygga Barnens Hus och Sveriges bästa kvinnoklinik.
  • Öka tryggheten – barnmorskan följer mamman från graviditet till förlossning och eftervård.
  • Nå ut till alla kvinnor och barn med mödra- och barnhälsovård.
  • Nå ut till kvinnor att de kan få hjälp inte bara under en graviditet, utan under hela livet.
  • Ge svårt sjuka barn och mycket tidigt födda barn en vårdsamordnare.
  • Inrätta fler familjecentraler.
  • Göra riktade satsningar på skolelevers psykiska och fysiska hälsa.
  • Öka samarbetet mellan barn- och ungdomspsykiatri och socialtjänst.
  • Garantera alla barn i HVB-hem förebyggande hälsovård.
  • Stötta barn som anhöriga.
  • Ta höjd för kommunikationsproblem inom förlossningsvården – att mödradödligheten är högre bland utrikesfödda kvinnor är oacceptabelt!

Jämlik vård börjar hos barnmorskan

En barnmorskemottagning är inte bara en mödravårdscentral. Förutom kontroller under och efter graviditet pågår rådgivning, vare sig det handlar om preventivmedel eller klimakteriet, förskrivning och cellprovstagning. Barnmorskemottagningarna ska vara det självklara navet för kvinnohälsa genom hela livet.

God mödravård minskar riskerna vid förlossning, men sjukvården ensam når idag inte fullt ut till familjer med föräldrar födda utanför Sverige. Detsamma gäller även för unga, ekonomiskt utsatta och ensamstående blivande föräldrar. Därför är en ökad samverkan med fler aktörer nödvändigt för att uppnå en jämlik och god vård.

För att nå dessa familjer vill vi att det familjecentrerade arbetssättet, med Familjecentralen som nav, skall vara en självklar del av avtalet inom LOV Barnmorskemottagning och Barnhälsovård. Idag är det ett tilläggsåtagande som kan väljas bort. Lika vård och samverkan oavsett var man bor är viktigt för att nå alla familjer och hitta dem med särskilda behov.

Forskning visar att väl fungerande hemförhållanden, tidiga insatser och socialt nätverk är viktiga för barns hälsa. Genom familjecentralerna byggs en struktur för friskare barn!

Vi vill stärka barn och föräldrar genom fler familjecentraler och obligatorisk familjecentralssamverkan i Regionen.

Mödra- och barnhälsovård, MHV/BVC- psykolog, öppen förskola, svenska för invandrare (SFI) och socialtjänst behöver samverka mer än idag. Mindre mottagningar behöver ha en koppling till en familjecentral. Det är viktigt att Barnmorskemottagningar (BMM) och barnavårdscentraler (BVC) finns där människor bor, både i stad och landsbygd. 

Utvecklade familjecentraler kräver att fler yrkeskategorier och kompetenser kopplas till verksamheten, exempelvis familjerådgivare, fritidsledare, psykologer, kuratorer och läkare. Vidare behöver familjecentralerna öka samverkan med ideella föreningar och föräldragrupper, och på olika språk. Vi vill skapa goda möjligheter för familjecentralen att utvecklas till ett kunskaps- och informationscentrum

Mödradödlighet är högre bland utrikesfödda kvinnor, vilket kan kopplas till kommunikationsproblem. Det är något som vården måste ta höjd för – alla har rätt till att få vård efter behov.

Läs mer om vår politik för Uppsala län: