Debatt: Tid för samtal och råd ger trygga barnfamiljer
Varje barn behöver få bästa möjliga start och varje nybliven förälder ett tryggt föräldraskap. I dag når inte avgörande barnhälsovård alla familjer. Det är hög tid för nytänkande, skriver Lina Nordquist och Juno Blom.
Tisdag 23 maj 2023
Barnen i utsatta områden har sämre hälsa än andra barn. Färre av barnen vaccineras, samtidigt som fler lider av karies redan vid tre års ålder. Parallellt med de orättvisa skillnaderna i hälsa tornar andra faror upp sig för barnen: barn riskerar att utsättas för våld i hemmet, barn rekryteras allt oftare in i kriminella gäng och våldet går allt lägre ner i åldrarna. Kompakt utanförskap går alltför ofta i arv.
Därför storsatsar nu Liberalerna och regeringen på tryggt föräldraskap och på varje barns hälsa.
Nyblivna föräldrar och deras spädbarn behöver tidiga insatser som fungerar, både för att få förebyggande hälsoråd och för att bygga en hållfast relation mellan det offentliga och familjen. Studier från både USA och Finland har visat att utökade hembesöksprogram till nyblivna förstagångsföräldrar har positiva effekter både kort- och långsiktigt. Hembesöksprogrammen skyddar barnen på många sätt – barn som riskerar att fara illa fångas upp tidigare, de som annars hamnar efter i utvecklingen kan få stöd i tid och skydd kan ges åt barn växer upp med sociala problem.
Liberalerna är stolta över att flera socialt utsatta områden i Stockholm numera erbjuder just utökade hembesöksprogram, där familjerådgivare från socialtjänsten och barnhälsovården (BVC) kommer för samtal hem till familjer med nyfödda. När alla nyblivna förstagångsföräldrar vid Rinkeby BVC erbjöds programmet tackade 94 procent ja till att delta. Varje nybliven familj fick fem extra hembesök av BVC-sjuksköterska och föräldrarådgivare när barnet var 2–15 månader gammalt. Sedan hösten 2017 är hembesöksprogrammen etablerade arbetssätt inom ramen för barnhälsovården och en del av socialtjänstens förebyggande föräldraskapsstöd i Stockholms ytterstad.
Det nya arbetssättet gör skillnad för barns framtid. I familjer med förstfödda i Rinkeby ledde hembesöken till tryggare föräldraskap, högre vaccinationsvilja och färre besök på barnakuten. Bland nyblivna förstagångsföräldrar har programmet välkomnats. Sociala insatser har kunnat etableras tidigare, tack vare uppbyggnad av relationer som för samhällets stöd närmare barnet och familjen.
Över hela landet behöver nyblivna barnfamiljer få samma möjligheter. Den vilseledande hot- och hatkampanj som pågår mot socialtjänsten i Sverige, gör det än mer angeläget att stärka tilliten genom att tidigt tydliggöra samhällets omtanke och stärka kontaktytorna med barn och familjer. Det offentliga ska vara närvarande i människors liv, så att tillit och förtroende finns där när familjer behöver stöd.
Därför stärker vi hembesöksprogrammen. Regeringen bygger nu upp (50 miljoner 2023 och 100 miljoner 2024) för att från 2025 satsa 200 miljoner varje år för att ge varje barn en så god chans i livet som möjligt. Regioner och kommuner har huvudansvaret här, men det är viktigt att staten lever upp till sin del av samhällskontraktet.
Liberalerna och regeringen flyttar fram positionerna. Ingen ska lämnas efter och alla barn ska få möjlighet att forma sitt liv. Genom satsningen stärker vi barns hälsa och formar en kontaktyta med socialtjänsten för de familjer som behöver. Detta stärker samhällskittet. När andra vill splittra samhället och underblåser misstron mot socialtjänsten arbetar Liberalerna för att fler ska vara del av samhället.
Lina Nordquist (L), sjukvårdspolitisk talesperson
Juno Blom (L), barnpolitisk talesperson