Se alla

Psykiatrivården måste bli mer tillgänglig

Bättre psykiatrisk vård skulle minska de totala vårdkostnaderna, skriver Malin Sjöberg Högrell (L), Björn Hellström (L) och Lotta Wiström (L).

Måndag 25 juli 2022

Arbetet för att bygga en jämlik vård som är både närmare invånarna och mer tillgänglig är nödvändigt om vi ska stärka sjukvårdens arbete med psykisk ohälsa. Genom att satsa på en mer tillgänglig vård kan vi motverka psykisk ohälsa vilket inte enbart drabbar barns skolgång och välmående utan också är den främsta orsaken till sjukskrivning hos vuxna. Vi måste säkerställa att det första besöket fås snabbt och att köerna inte hindrar människor från att få vård. Ett viktigt steg för att motverka den psykiska ohälsan är därför att göra vården mer tillgänglig – ge vårdcentralerna ett större ansvar att arbeta med mildare fall av psykisk ohälsa och stärk BUP med mer personal.

Många barn och unga vuxna lider i dag av psykisk ohälsa. Att förebygga utanförskap, ohälsa och, i värsta fall, självmord måste vara prioritering för regionen. Individer inom åldern 1524 år är en särskilt utsatt grupp, exempelvis plågas hälften av alla svenska 15-åringar av psykiska besvär. Den psykiska ohälsan bland unga vuxna har ökat markant de senaste åren, detta får inte fortsätta – utvecklingen måste vändas. Här krävs insatser för att komma till bukt med denna problematik. Vi liberaler vill fortsätta utveckla en väg in för barn och unga med psykisk ohälsa. Våra barn och unga måste snabbt komma till ett första besök och därefter få rätt behandling, här gäller att barn och unga med mildare psykisk ohälsa kan komma in till sin vårdcentral och ha möjlighet att träffa psykolog där. Hög tid att säkerställa barn- och ungdomshälsan i alla kommuner, om fler får hjälp tidigt minskar vi på sikt köerna till BUP.

Samtidigt som vi behöver korta köerna för att få vård behöver vi genomföra stora satsningar för att förebygga psykisk ohälsa bland unga. Vi kommer att behöva arbeta på två fronter för att få rätsida på den negativa spiralen. Den ena fronten handlar om att säkerställa fler psykologer, kuratorer och andra kompetenser på vårdcentraler för att skapa mer tillgänglighet vilket behövs för att säkerställa att rätt vård fås i tid. Samtidigt behöver BUP stärkas med mer personal för att på sikt åtgärda de långa väntetiderna, alltifrån specialistsjuksköterskor till psykologer och kuratorer behöver anställas. Den andra fronten handlar om det förebyggande arbetet vilket utförs bäst i våra skolor, därför är det centralt att psykologer och kuratorer också är en integrerad del av elevhälsan. Här krävs ökad samverkan mellan barn- och ungdomspsykiatrin, barn och ungdomshälsan, vårdcentraler och socialtjänst.

Även bemötandet av psykiskt sjuka inom sjukvården behöver förändras. Här ser vi att det finns flera saker som behöver göras. Det behövs en psykiatriambulans som kan omhänderta psykiskt sjuka individer, det ska vara vårdpersonal som möter psykiskt sjuka, polisen ska enbart närvara vid behov. På så sätt kan vi hindra suicid genom rätt kompetens på rätt plats – i rätt tid. Vidare behöver vi möjliggöra för de som är svårt psykiskt sjuka att skriva in sig själv på en psykiatrisk klinik vid behov av vård. Med den förändringen kommer psykiatrivården närmare patienten och kan leda till ett bättre omhändertagande av psykiskt sjuka. Att införa fast vårdkontakt är också en viktig förändring som behöver komma till för att ge patienten mer trygghet.

Att det krävs krafttag för att motverka den psykiska ohälsan är inget nytt, däremot behöver satsningarna ske på bred front. Inte minst inom vården men också inom skolan och socialtjänsten. Oavsett vilken ålder patienten har måste vi säkerställa en god, tillgänglig och nära vård. För unga innebär god hälsa ofta en lyckad skolgång, för vuxna innebär god hälsa mer produktivitet och för äldre innebär god hälsa en ökad livskvalitet.

Region Uppsala behöver politiska reformer som gör skillnad för individen. För oss liberaler handlar det om att arbeta både kortoch långsiktigt. När vi satsar på att göra vård för psykisk ohälsa lika tillgänglig som annan vård kommer vi att se minskade vårdkostnader och ökad sysselsättning som resultat framgent.

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd, Region Uppsala
Björn Hellström (L), regionkandidat, Region Uppsala
Lotta Wiström (L), regionkandidat, Region Uppsala

Psykisk hälsa

Vård för psykisk ohälsa ska vara lika tillgänglig som annan vård. Psykisk ohälsa är den främsta orsaken till sjukskrivning och personer som lider av psykisk ohälsa är bland de mest sårbara i sjukvården. Tidiga insatser och förebyggande arbete är därmed oerhört viktigt. När man söker vård för psykisk ohälsa är det viktigt att man snabbt får sitt första besök och inte fastnar i en kö. För att uppnå detta krävs god samverkan mellan vårdinstanser och god tillgång till vård.

Läs mer om vår politik: