Se alla

Regeringen har misslyckats med jämställdheten

För ett jämställt entreprenörskap behövs ett maktskifte, skriver Johan Pehrson, Lina Nordquist, Malin Sjöberg Högrell och Jennie Claesson.

Onsdag 10 augusti 2022

Endast var tredje företagare är kvinna och av riskkapitalet går enbart 1 procent till kvinnor. Andelen kvinnliga entreprenörer ökar alldeles för sakta och den långsamma utvecklingen är ett resultat av såväl strukturella, politiska och normativa hinder. Från Socialdemokraterna vill man samtidigt lägga krokben på kvinnliga entreprenörer genom sitt angrepp på branscherna där andelen kvinnor som driver företag är hög. Det här duger inte. För ett jämställt entreprenörskap behövs ett maktskifte.

Jämställdheten börjar i barndomen. Det är i tidig ålder vi lägger grunden för nästa generations könsroller. Här har skolan och hela samhället en viktig roll att fylla. Att möjliggöra för fler att våga ta steget att bli sin egen arbetsgivare är en frihetsfråga – och en jämställdhetsfråga. För unga flickor är det också viktigt med förebilder, och det är i sig ett skäl att fler än dagens ett av fem aktiebolag behöver ledas och frontas av en kvinna.

Det kvinnliga företagandet är en viktig nyckel till att säkerställa Sveriges roll som innovationsland. Samtidigt motverkar svensk föräldraförsäkring företagande genom att inte vara anpassad efter entreprenörers förutsättningar. På det sättet skapar politiken hinder. Vi vill forma socialförsäkringar så att fler nystartade företag ska kunna växa och blomstra.

Välfärdsföretagandet är en bransch där kvinnor tar större plats än på andra områden. Denna bransch måste ges möjlighet att utvecklas och växa. Det har ibland funnits en märklig syn på de yrken där kvinnliga företagare haft starkare ställning, som att välfärdstjänster förväntas utföras närmast altruistiskt utan något utrymme för privata aktörer. Vi menar att det är helt fel. De som motarbetar företagande välfärdsbranscher motarbetar också kvinnligt företagande.

Sänkta kostnader för företagande och arbete stimulerar företag till att utvecklas och växa. Det gäller särskilt personalintensiva tjänsteföretag inom de branscher där kvinnor är mest aktiva. För att förenkla för personalintensiva företag vill vi sänka kostnaderna på arbetsgivaravgifterna, se över sjuklöneansvaret och verka för regelförenklingar. Enkla processer behövs också så att alla kan vara en del av de offentliga upphandlingarna. Politiken kan skapa förutsättningar för tillväxt, och samtidigt få ett större utbud av aktörer som kan tillhandahålla samhällsviktiga tjänster – två flugor i en smäll.

Det finns också svagheter i dagens föräldraförsäkring som måste ändras om fler kvinnor ska få möjlighet att framgångsrikt bygga företag. I dag bygger den på arbetstagarnormen att föräldern förutsätts vara anställd vilket gör det svårt för den som är företagare ta del av försäkringens möjligheter – trots att företagare är med och bidrar med sina skattepengar precis som alla andra.

Föräldrar ska också ha möjlighet att välja mellan två alternativ i föräldraförsäkringen: en kortare försäkring med högt inkomstskydd och en lite längre försäkring med lägre inkomstskydd. Det alternativ som väljs gäller båda vårdnadshavarna och skulle kunna komma att underlätta för företagare som vill fortsätta driva sin verksamhet. Riktmärket är att ersättningsgraden ska vara 100 procent i det kortare spåret och 70 procent i det längre.

En annan viktig åtgärd för att riva hinder för kvinnors företagare är att göra de första 300 000 sparade kronorna skattefria – istället för att genomföra de skattehöjningar som vänstersidan föreslår. Därtill vill vi utreda hur pensionen, precis som bilen och bostaden, ska ingå i bodelningen vid en skilsmässa.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har misslyckats med att stärka eget företagande hos såväl kvinnor som män under den nuvarande mandatperioden. Ska en förändring ske behövs ett liberalt, borgerligt maktskifte. Vi behöver värna om mångfalden i välfärden, entreprenörsanpassa föräldraförsäkringen och göra det lättare att vara företagare. Det är så vi lägger grunden för ett jämställt entreprenörskap. Vill du säkra detta bör du lägga din röst på Liberalerna.

Johan Pehrson (L), partiledare
Lina Nordquist (L), riksdagsledamot
Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd
Jennie Claesson (L), kommunalråd